ΚΟΣΜΟΣ

Η Samsung απορρίπτει τις κατηγορίες για απασχόληση ανήλικων εργατών

i-samsung-aporriptei-tis-katigories-gia-apascholisi-anilikon-ergaton-2041668

Η κορεατική εταιρεία Samsung, η μεγαλύτερη παγκοσμίως σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες μιας οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με την οποία σε ένα από τα κινεζικά εργοστάσια όπου κατασκευάζονται εξαρτήματα για την εταιρεία εργάζονται ανήλικοι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση China Labor Watch (CLW), με έδρα τις ΗΠΑ, υποστηρίζει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι στο εργοστάσιο της πόλης Χούιζου της νοτιοκορεάτικης εταιρείας HEG Technology εργάζονται παιδιά μικρότερα των 16 ετών.

Το μικρότερο από αυτά είναι 14 ετών, σύμφωνα με την ίδια μκο.

Η HEG Technology, που κατασκευάζει εξαρτήματα και για την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Lenovo, είχε επίσης υπαλλήλους 117 φοιτητές, οι οποίοι αναγκάζονται να εργαστούν έως και 12,5 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο.

Οι φοιτητές έχουν πλέον φύγει από την εταιρεία, όμως καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει το σύνολο του μισθού τους.

Από την πλευρά της η Samsung απάντησε ότι σε μια πρόσφατη επιθεώρηση στο εργοστάσιο αυτό δεν εντοπίστηκε κανένας ανήλικος εργάτης.

«Η επιθεώρηση έδειξε ότι κανένα παιδί ή φοιτητής δεν εργάζεται στη γραμμή παραγωγής της Samsung Electronics στο εργοστάσιο της HEG», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η ίδια επισημαίνει ότι είχε προτείνει στη μκο τη διεξαγωγή μιας κοινής έρευνας πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσή της. «Λυπούμαστε που η CLW δημοσίευσε ψεύδη (. . .) χωρίς να αναφερθεί στην πρότασή μας» να διεξαχθεί κοινή έρευνα, πρόσθεσε.

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενών μας και των εργαζόμενων των παρόχων μας και έχουμε μηδενική ανοχή όσον αφορά την παιδική εργασία», υπογράμμισε η Samsung.

Το 2012 η μκο είχε καταγγείλει και πάλι τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο της HEG. Η Samsung παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «ακατάλληλες πρακτικές» όσον αφορά τα ωράρια εργασίας.

Η Samsung ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι ανέστειλε τη συνεργασία της με μια άλλη κινεζική εταιρεία, την Dongguan Shinyang Electronics Co., την οποία είχε επίσης κατηγορήσει η CLW ότι χρησιμοποιεί εργαζόμενους κάτω των 16 ετών.