Ταραχές με φοιτητές στη Χιλή

Ταραχές με φοιτητές στη Χιλή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κατέβηκαν τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Χιλής, το Σαντιάγο, στο Βαλπαραΐσο και αλλού, προκειμένου να διαδηλώσουν θυμίζοντας με τον τρόπο αυτό στην πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπασελέ ότι η υπομονή τους κοντεύει να τελειώσει και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής διαμαρτυρίας σημειώθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις επεισόδια και ταραχές με την αστυνομία, τόσο στη χιλιανή πρωτεύουσα όσο και στο Βαλπαραΐσο. Διαδηλωτές πετάξαν πέτρες στις οποίες οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και χημικά. Σύμφωνα με υπολογισμούς, στις διαδηλώσεις στο Σαντιάγο συμμετείχαν 25 χιλιάδες άτομα. Οι φοιτητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος περισσότεροι από 80 χιλιάδες φοιτητές. Δεν είναι όμως μόνο το Σαντιάγο και το Βαλπαραΐσο όπου σημειώθηκαν φοιτητικές κινητοποιήσεις, αλλά και πολλές άλλες χιλιανές πόλεις.

Συμμετοχή, διαφάνεια

Οι φοιτητές, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν πιο ενεργό συμμετοχή και διαφάνεια στις μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος που η κεντροαριστερή κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει από το Κογκρέσο. Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέ έχει δεσμευθεί να μεταβάλει ριζικά το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο σήμερα είναι ακριβό και με κακή ποιότητα και μπορεί να εξυπηρετήσει μονάχα όποιον είναι έτοιμος να καλύψει τα σημαντικά έξοδα που επιβάλλεται να κάνει.

Είναι συχνές οι διαδηλώσεις τού καλά οργανωμένου χιλιανού φοιτητικού κινήματος. Συχνά από τις διαδηλώσεις αυτές δεν λείπουν και τα επεισόδια ή οι ταραχές. Τον Μάιο, η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέ απέστειλε το πρώτο τμήμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στο Κογκρέσο προς ψήφιση. Πρόκειται για σύμπλεγμα νόμων που αφορά τον τρόπο της χρηματοδότησης, βάζει τέλος στις κρατικές επιχορηγήσεις των σχολείων που έχουν άλλους πόρους και καταργεί ή τουλάχιστον περιορίζει τις πολιτικές επιλογής των μαθητών από τα σχολεία. Ο νόμος ακόμα και σήμερα συζητείται στην Κάτω Βουλή της Χιλής, ενώ οι ειδικές επιτροπές του Κογκρέσου μελετούν τις πιο τεχνικές λεπτομέρειες και συγκεντρώνουν γνωμοδοτήσεις.

Η δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία αναμένεται να αποτελέσει τμήμα του δεύτερου πακέτου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης τους ερχόμενους μήνες.

Τέλος, ακόμα μία μεγάλη αλλαγή συντελέστηκε στη Χιλή όταν για πρώτη φορά αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της χώρας παραδέχθηκε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο 24χρονος Μαουρίτσιο Ρουίζ χαμογελώντας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχει «τίποτα πιο όμορφο από το να είσαι ο εαυτός σου», αποκαλύπτοντας ότι αποφάσισε να πει την αλήθεια στους ανωτέρους του επειδή δεν μπορούσε να κάνει άλλο διπλή ζωή και στη συνέχεια αποφάσισε να μιλήσει και στα ΜΜΕ. Η Χιλή είναι ένα ιδιαίτερα συντηρητικό κράτος όπου δεν επιτρέπεται ούτε το διαζύγιο, ενώ οι επιθέσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων είναι συχνό φαινόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή