Ε.Ε: Με αυστηρότερες κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία

Ε.Ε: Με αυστηρότερες κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης  κατά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες επέκριναν με σφοδρότητα τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και πολλοί έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν την πίεση που ασκούν στη Μόσχα επιβάλλοντας σκληρότερες κυρώσεις.

Οι δηλώσεις αυτές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες καταγράφονται εν μέσω των ισχυρισμών της Δύσης και της Ουκρανίας πως η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες στρατιώτες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών—μια κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

Συγκεκριμένα πρόκειται να ζητήσουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει κατεπειγόντως έναν νέο κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία,σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Θα ζητήσουν επίσης από την Κομισιόν και την Διπλωματική Υπηρεσία της ΕΕ να εργαστούν από κοινού και «να αρχίσουν επειγόντως το προπαρασκευαστικό έργο» για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της Ουκρανίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Η αρχηγός Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε, Κάθριν Άστον κατηγόρησε τη Ρωσία για "άμεση επίθεση" στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Αστον τόνισε ότι υπάρχει "βαθιά ανησυχία" για την "άμεση επίθεση των ρωσικών δυνάμεων", ενώ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τη ροή των όπλων, εξοπλισμού και προσωπικού στην Ουκρανία.

Καθώς έφτασε στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες,  η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε πως "πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία, να στείλουμε στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σήμερα η Ουκρανία είναι σε πόλεμο για λογαριασμό όλης της Ευρώπης".

"Πρακτικά η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Ευρώπης", δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Ε.Ε αντιμετωπίζει «μια εντελώς απαράδεκτη κατάσταση", αναφερόμενος στα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Ουκρανία. "Αν συνεχίσει η υφιστάμενη κατάσταση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες".

Πριν από την άφιξή του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η ουκρανική κρίση είναι η μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. "Οι κυρώσεις αναμφίβολα θα αυξηθούν», δήλωσε ο Ολαντ νωρίτερα στην συνάντηση στο  Παρίσι. 

"Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Έχει ήδη. Αλλά στο πρόσωπο αυτής της κλιμακώμενης έντασης, πρέπει να ληφθούν  νέες αποφάσεις", κατέληξε.
 

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στους τομείς της άμυνας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας.

«Όταν οι κυρώσεις σημαίνουν ότι ασκείται πίεση, ότι μπορούν να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να εξαιρεθεί τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

«Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και να επιδείξουμε ενιαία στάση ως ΕΕ, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε πως χρειαζόμαστε μια Ρωσία η οποία δεν επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες όπως πράττει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ.

Ωστόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι κυρώσεις δεν είναι μια «μαγική σφαίρα», επισημαίνοντας πως τα μέτρα τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει η ΕΕ —τα οποία δεν έχουν πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο— αποτυγχάνουν να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. «Πρέπει να περιμένει κανείς λιγότερα από τις κυρώσεις και περισσότερα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Φάιμαν.

 
«Φαίνεται σαν ο πρόεδρος [της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν, τουλάχιστον ως σήμερα, να έχει ανοσία στις ενέργειες που έχουμε κάνει, η ΕΕ και άλλοι», επισήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η  ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλλει κυρώσεις σε δεκάδες ανώτερους ρώσους αξιωματούχους, αυτονομιστές διοικητές και σε ρωσικές επιχειρήσεις που κατηγορούνται πως υπονομέυουν την κυριαρχία της Ουκρανίας. 

 
Ποροσένκο: Βρισκόμαστε κοντά στo σημείο χωρίς επιστροφή

«Θέλουμε την ειρήνη, όχι τον πόλεμο», όμως «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ποροσένκο κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία ότι έστειλε στρατεύματα και άρματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος.

«Σήμερα μιλάμε για την τύχη της Ουκρανίας, όμως αύριο θα μπορούσε να είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης» εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία αλλά επίσης επιθυμεί μια πολιτική συμφωνία με στόχο τον τερματισμό της διένεξης,πριν η κρίση φτάσει σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή».

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πολύ σκληρά και ξεκάθαρα μέτρα» αλλά παραμένουμε ανοικτοί στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.Βρισκόμαστε σε μια πολύ δραματική κατάσταση» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου θα φθάναμε στο σημείο χωρίς επιστροφή εάν η κλιμάκωση συνεχιζόταν» προσέθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις δεν στοχεύει στην κλιμάκωση της κρίσης αλλά στο να ασκηθούν πιέσεις στη Μόσχα προκειμένου να έλθει σε διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση- «δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε… ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή