H επόμενη ημέρα της εκεχειρίας

H επόμενη ημέρα της εκεχειρίας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρίτος κατά σειρά πόλεμος στη Γάζα εδώ και έξι χρόνια μοιάζει να τέλειωσε, αφού η εύθραυστη εκεχειρία εφαρμόζεται προς το παρόν. Σε μια σύρραξη ωστόσο με σχεδόν 2.200 νεκρούς, δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για νικητές και ηττημένους. Αλλωστε, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ισχυρίζονται ότι εξασφάλισαν το πάνω χέρι στη συμφωνία που συνήψαν. Οι αμφισβητούμενες κατακτήσεις τους όμως είχαν βαρύ τίμημα, ειδικά για τους επί μακρόν δοκιμαζόμενους Παλαιστίνιους της Γάζας. Κατά μια έννοια το Ισραήλ πήρε αυτά που ήθελε: η Χαμάς σταμάτησε να ρίχνει ρουκέτες με αντάλλαγμα κάποιες αόριστες υποσχέσεις και μελλοντικές συνομιλίες. Κι η Χαμάς όμως πανηγυρίζει για τις επιτυχίες της, επειδή επιβίωσε της ισραηλινής υπεροπλίας. Αποδυναμωμένη λίγους μήνες νωρίτερα, πλέον προβάλλει ως σημαντικός παίκτης στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, ενώ τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα είναι και πάλι στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας.

Οι σειρήνες στο Iσραήλ έχουν πλέον σιγήσει και χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας προσπαθούν να αποκαταστήσουν όσο αυτό είναι δυνατόν τους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που είχαν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους επιστρέφουν για να βρουν στη θέση τους σωρούς από χαλάσματα.

Την στιγμή, όμως, που η Χαμάς δηλώνει νικήτρια της σύρραξης ύστερα από πενήντα ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών οι οποίοι άφησαν πίσω τους 2.139 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους 490 παιδιά, περισσότερους από 11.000 τραυματίες και πολλές χιλιάδες αστέγους, στο Ισραήλ κορυφώνονται οι αντιδράσεις και η κριτική κατά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος με τη σειρά του δηλώνει νικητής αυτής της σύρραξης.

Ωστόσο, μετά 50 ημέρες εχθροπραξιών, παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος ήταν τελικά ο νικητής και ποιος ο χαμένος. Το Ισραήλ πιστεύει ότι επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα εναντίον της Χαμάς, κατέστρεψε τις σήραγγες της ομάδας που επέτρεπαν την επικοινωνία με τον «έξω κόσμο» και σκότωσε πολλές από τις ηγετικές της μορφές. Από την άλλη, 69 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους τις 50 ημέρες του πολέμου, η χώρα δέχθηκε καταιγισμό πυραύλων επί περίπου δύο μήνες και διαταράχθηκε η καθημερινότητα των κατοίκων. Χαρακτηριστικά, η «Γεντιόθ Αχρονοθ», η ισραηλινή εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, αναφέρει ότι ύστερα από 50 ημέρες εχθροπραξιών «περιμέναμε πολύ περισσότερα από την αναγγελία μιας εκεχειρίας», ενώ ακόμα και κυβερνητικοί εταίροι στον συνασπισμό του Νετανιάχου, όπως παραδείγματος χάριν ο Ούζι Λαντάου του ακροδεξιού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτενού, χαρακτήριζαν «σκοτεινό» το αποτέλεσμα της σύρραξης. Αλλά και ο αρθρογράφος Μπεν Κασπίτ έγραψε στη «Μααρίβ» ότι δεν υπάρχει νίκη για το Ισραήλ έπειτα από μια σύρραξη που κατέληξε στην «καταρράκωση της τουριστικής βιομηχανίας, τη στιγμή που η οικονομία προσεγγίζει την ύφεση». Επιπροσθέτως, και δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Χααρέτζ» δείχνει ότι το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν υπάρχει αδιαφιλονίκητος νικητής αυτού του πολέμου.

Εκτός όμως από την οριστική παύση των εχθροπραξιών, οι όροι της εκεχειρίας προβλέπουν τη διάνοιξη των διαδρόμων προς Ισραήλ και Αίγυπτο όπως και την επέκταση της περιοχής αλιείας της Γάζας. Επίσης, κατά τη δεύτερη φάση που προβλέπεται από τη συμφωνία εκεχειρίας, η οποία θα ξεκινήσει σε ένα μήνα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα συζητήσουν το θέμα της κατασκευής λιμένα και αεροδρομίου στα κατεχόμενα εδάφη όπως και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Τέλος, ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα της εκεχειρίας είναι η προώθηση αυτοκινητοπομπής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος από την Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφα, στη Γάζα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται αυτό μετά τον αποκλεισμό του περάσματος το 2007. Η αυτοκινητοπομπή μετέφερε 15.650 πακέτα φαγητού τα οποία περιελάμβαναν κονσέρβες κρέατος, φασόλια, τσάι και χουρμάδες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή