Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται και ενισχύει τα μέτρα του

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται και ενισχύει τα μέτρα του

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στην Ουκρανία «έπιασε απροετοίμαστο» το ΝΑΤΟ, ωστόσο υπάρχουν σχέδια για την ενίσχυση της παρουσίας του στην Ανατολική Ευρώπη, ώστε να κατευνασθούν οι ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλα κεντρικά μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν εκδηλώσει διάθεση για κάποια νέα ουσιαστική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ, όμως, επιθυμεί να δείξει ένα πρόσωπο ενότητος και να επιδείξει την ικανότητά του να απαντήσει γρήγορα.

Η στρατηγική του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική πίεση στην Ουκρανία έχει περιορισθεί στην πραγματοποίηση περισσότερων ασκήσεων και εναέριων περιπολιών. Ο Ράσμουσεν υπαινίχθηκε ότι ο οργανισμός πλέον σχεδιάζει την ενίσχυση των μέτρων αυτών επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ετοιμότητα ώστε να στείλει περισσότερα στρατεύματα στις βάσεις της Ανατολικής Ευρώπης εάν χρειασθεί. «Διαθέτουμε ήδη μια δύναμη “απόκρισης” του ΝΑΤΟ και έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε μια μονάδα με ύψιστη ετοιμότητα μέσα σε αυτήν», είπε.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, το σχέδιο έγινε για να αντιμετωπισθεί η ανησυχία των νέων μελών του ΝΑΤΟ που θεωρούν πιθανή μια ρωσική εισβολή με στόχο την προστασία των μεγάλων ρωσικών μειονοτήτων. Μαζί με την Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής -Λιθουανία, Λεττονία και Εσθονία- έχουν υποστηρίξει ότι οι κινήσεις της Ρωσίας υπέρ των αποσχιστών ανταρτών της Ανατολικής Ουκρανίας τις έχουν κάνει να αισθανθούν ευάλωτες. «Στόχος μας είναι να γνωρίζει ο κάθε πιθανός εισβολέας ότι εάν επιχειρήσει μια επίθεση ενάντια σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δεν θα συναντήσει μόνο στρατιώτες από τη συγκεκριμένη χώρα αλλά και από τον οργανισμό, και αυτό είναι σημαντικό», τόνισε ο κ. Ράσμουσεν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η κίνηση της Ρωσίας να καταλάβει με τη βία εδάφη δεν είχε προβλεφθεί, εφόσον πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ένα κράτος επιχειρεί κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή