Διορία μίας εβδομάδας από την Ε.Ε. στη Ρωσία

Διορία μίας εβδομάδας από την Ε.Ε. στη Ρωσία

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα διορία έδωσε η Ε.Ε. στη Ρωσία για να αλλάξει πορεία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την απειλή πάντα της επιβολής νέων κυρώσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο βαν Ρομπάι. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «εντός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση» συμπλήρωσε. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Από την πλευρά της η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.

Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε το Σάββατο την προθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις ενέργειες της στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπλήρωσε η ίδια.

Ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς

Την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ως προς το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σημείωσαν πως μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά έθεσε με έμφαση και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βέτο απειλεί ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία «χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές» και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε πιθανά νέα μέτρα.

«Θεωρώ τις κυρώσεις χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές», δήλωσε ο Φίτσο σήμερα τα ξημερώματα στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Μέχρι να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, δεν έχει νόημα να επιβάλουμε νέες», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σε διάστημα μίας εβδομάδας πρόταση για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, αν και δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή.

Ο Φίτσο, η χώρα του οποίου έχει εκφράσει και στο παρελθόν την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, υπογράμμισε ότι θα πολεμήσει για να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη της Σλοβακίας.

«Αν υποβληθούν προτάσεις, διατηρώ το δικαίωμα να ασκήσω βέτο στις κυρώσεις που θα βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή