Πούτιν: Να εξεταστεί η «κρατική υπόσταση» της ανατολικής Ουκρανίας

Πούτιν: Να εξεταστεί η «κρατική υπόσταση» της ανατολικής Ουκρανίας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της «κρατικής υπόστασης» πρέπει να εξεταστεί στις συζητήσεις που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο καθεστώς για τις περιοχές όπου συγκρούονται οι ουκρανικές δυνάμεις με τους φιλορώσους αντάρτες.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως ουσιαστικές συζητήσεις (…) που θα αφορούν θέματα που σχετίζονται την πολιτική οργάνωση της κοινωνίας και την κρατική υπόσταση για την νοτιοανατολική Ουκρανία προκειμένου να προστατευτούν τα νόμιμα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν εκεί» δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής και σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Έως σήμερα, η Ρωσία είχε ζητήσει μόνο οι περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, να έχουν επιπλέον αυτονομία στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού, λιγότερο συγκεντρωτικού συστήματος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε σε εκπομπή του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Τv Channel 1, που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της απειλής επιβολής πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εκ μέρους των χωρών της Δύσης, οι οποίες κατηγορούν τη Μόσχα για μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους εκτίμησε ότι οι χώρες της Δύσης φέρουν την ευθύνη της ουκρανικής κρίσης καθώς είχαν υποστηρίξει το κίνημα διαμαρτυρίας που είχε οδηγήσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο «πραξικόπημα» εναντίον του φιλορώσου προέδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να σκέφτονται εάν μία σύρραξη θα ακολουθούσε.

«Έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Ρωσία δε μπορεί να κάνει στην άκρη όταν πυροβολούν ανθρώπους σχεδόν εξ επαφής» τόνισε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι δε μιλάει «για το ρωσικό Κράτος, αλλά για ρώσους πολίτες».

Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν είναι δυνατόν να προβλέψει το τέλος της κρίσης στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti: «Όχι. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πολιτική θέληση των ουκρανικών αρχών» που βρίσκονται τώρα στην εξουσία.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Η Ουκρανία άφησε ελεύθερους μια ομάδα ρώσων αλεξιπτωτιστών που είχε συλλάβει και η Ρωσία έκανε το ίδιο με 63 ουκρανούς στρατιώτες που πέρασαν στο έδαφός της την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έναν διοικητή των αλεξιπτωτιστών.

Το πρακτορείο RIA επικαλέστηκε τον ρώσο υποστράτηγο Αλεξέι Ραγκόζιν ο οποίος δήλωσε ότι οι αλεξιπτωτιστές επέστρεψαν στη χώρα τους έπειτα από "πολύ δύσκολες" διαπραγματεύσεις.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι συνέλαβε 10 αλεξιπτωτιστές και τους παρουσίασε στους δημοσιογράφους ως απόδειξη ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Η Ρωσία είχε απαντήσει ότι οι άνδρες πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος.

Το Κίεβο επεσήμανε ότι οι αλεξιπτωτιστές βρίσκονταν σε «ειδική αποστολή» και συνελήφθησαν επειδή πέρασαν παράνομα τα σύνορα και επειδή υποστήριξαν «μια τρομοκρατική οργάνωση», όπως χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο Ραγκόζιν από την πλευρά του επέκρινε τη συμπεριφορά της Ουκρανίας. «Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι οι στρατιώτες μας κρατήθηκαν από την ουκρανική πλευρά για τόσες ημέρες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αντίθετα η Μόσχα επέστρεψε στην πατρίδα τους άμεσα «εκατοντάδες» ουκρανούς στρατιώτες που είχαν περάσει τα σύνορα σε διάφορες περιπτώσεις. Σημείωσε εξάλλου ότι η τελευταία ομάδα 63 ουκρανών στρατιωτών εισήλθε στο ρωσικό έδαφος την Τετάρτη.

«Τα παιδιά μας έχουν αναστατωθεί με τα όσα συνέβησαν. Θα λάβουν την απαραίτητη ψυχολογική βοήθεια και όποια βοήθεια χρειάζονται», υπογράμμισε ο υποστράτηγος.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων φαίνεται να σηματοδοτεί μια αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από την κατάληψη από τους αυτονομιστές αντάρτες, με την υποστήριξη ρώρων στρατιωτών όπως καταγγέλλει το Κίεβο, της πόλης Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή