Η Ε.Ε. ετοιμάζει νέες, βαρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ε.Ε. ετοιμάζει νέες, βαρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας συμφώνησαν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής του Σαββάτου. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από ώρες διαπραγματεύσεων στον όγδοο όροφο του κτιρίου του Συμβουλίου της Ε.Ε. και στην αίθουσα κυριαρχούσε η αίσθηση της μεγάλης δυσκολίας που δημιουργείται από την άρνηση του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν να αλλάξει την πολιτική του.

Απόφαση σε 5 μέρες

Η αποκάλυψη αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ότι 1.000 άτομα του ρωσικού στρατού βρίσκονται στην Ουκρανία και πολεμάνε ανοιχτά τις ουκρανικές δυνάμεις ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έσπρωξαν ακόμα και τη Γερμανίδα καγκελάριο να ζητήσει περισσότερες κυρώσεις. Οι κυρώσεις θα πρέπει να αποφασιστούν μέχρι το άλλο Σάββατο –πρώτη φορά δίνεται τόσο σκληρός χρονικός περιορισμός– από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία ζήτησαν να συμπεριλάβει κάθε πρόσωπο και οργανισμό που σχετίζεται με τις αυτονομιστικές ομάδες στο Ντονμπάς. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανά αντίποινα από τη ρωσική πλευρά σε θέματα ενέργειας, ώστε να μη γίνει μία «ενεργειακή Λαμπεντούζα», και ο μόνος τρόπος «είναι να δημιουργήσουμε έναν έκτακτο μηχανισμό προμήθειας στην παροχή αερίου». Συγχρόνως συζητήθηκαν οι επιπτώσεις των κυρώσεων στους τομείς του τουρισμού αλλά και σε αγροτικά προϊόντα που πλήττουν ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ τέθηκε και το θέμα των Τούρκων εξαγωγέων που έχουν κάνει επαφές με τη Ρωσία ώστε να καλύψουν το κενό από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Ενα από τα συμπεράσματα του Συμβούλιου, στο οποίο είχαν ενεργή συμμετοχή ο Ελληνας αλλά και ο Ισπανός πρωθυπουργός, είναι η Επιτροπή να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.

Ενώ η συζήτηση για τις κυρώσεις της Ρωσίας πήρε ώρες, οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. επέλεξαν ομόφωνα, σε πολύ μικρό χρόνο, τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον επόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε., δίνοντας έτσι σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ μία από τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε. Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που εκπρόσωπος αυτών των χωρών λαμβάνει μία τόσο σημαντική θέση.

Συγχρόνως οι 28 επέλεξαν και στη θέση της «υπουργού Εξωτερικών» της Ε.Ε. τη 41 ετών Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι που είχε τη θέση αυτή στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, κλείνοντας έτσι τις τρεις πιο σημαντικές θέσεις στην Ευρώπη μαζί με αυτή του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Τουσκ από 1η Δεκεμβρίου θα προεδρεύει σε όλες τις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής και θα αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς στις νομοθετικές τους μάχες για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ο κ. Τουσκ είναι από το 2007 ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πολωνίας και έχει δεχτεί κριτική από αρκετούς πρωθυπουργούς για τις περιορισμένες του γνώσεις αγγλικών αλλά και τη μη γνώση γαλλικών – γνώσεις που είναι απαραίτητες γι’ αυτήν τη θέση, καθώς χρειάζεται να επικοινωνεί συνεχώς με τους 28 ηγέτες. Ο ίδιος όμως διαβεβαίωσε ότι «είναι η τελευταία φορά που θα με ακούσετε στα πολωνικά, την επόμενη φορά αγγλικά».

Η εκλογή της Φ. Μογκερίνι ήταν πιο δύσκολη, καθώς η Ιταλίδα ΥΠΕΞ με μόλις 6 μήνες εμπειρία πρέπει να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. σε μία εποχή που οι χώρες γύρω από την ευρωπαϊκή γειτονιά βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Μερικές χώρες της Αν. Ευρώπης επίσης είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητά της, υποστηρίζοντας ότι είχε κρατήσει φιλορωσική στάση κατά την ουκρανική κρίση. Ομως το γεγονός ότι εκλέχθηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός που εκπροσωπεί μία χώρα πολύ σκληρή εναντίον της Ρωσίας μείωσε τις αντιστάσεις. Συγχρόνως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην ήθελε να αντιταχθεί και γι’ αυτό το θέμα στον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος επέμεινε στην υποψηφιότητα της Μογκερίνι. Για τη Γερμανίδα καγκελάριο η διαφωνία που έχει με τον Ρέντσι για την οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Ρώμη είναι αρκετή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή