Οι ΗΠΑ ζητούν ανάκληση ισραηλινής απόφασης

Οι ΗΠΑ ζητούν ανάκληση ισραηλινής απόφασης

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟN. Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Βρετανία και Αίγυπτο έχει προκαλέσει η προχθεσινή ανακοίνωση του Ισραήλ να κατάσχει 4.000 στρέμματα στη Δυτική Οχθη, έξω από τη Βηθλεέμ, ώστε να καταστεί εφικτή η κατασκευή ενός οικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την ενέργεια «αντιπαραγωγική» για τις ειρηνευτικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κάλεσε δε την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εχουμε εδώ και καιρό εκφράσει την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφασή του», είπε ο αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον. Ενοχλημένο εμφανίστηκε και το Λονδίνο, που κατήγγειλε ότι η κίνηση θα επιδεινώσει τη θέση του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα. «Δεν είναι ένα θετικό βήμα, αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε από την πλευρά του το Κάιρο, που μεσολάβησε για τη σύναψη ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι θα κατάσχει σχεδόν 4.000 στρέμματα (400 εκτάρια) στο οικισμό Ετζιόν κοντά στη Βηθλεέμ, μια κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται από τους πολέμιους της πολιτικής των εποικισμών η μεγαλύτερη απαλλοτρίωση γης τα τελευταία 30 χρόνια. Από την παλαιστινιακή πλευρά, αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη ένταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση μετά τις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.                                                       

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή