Ε.Ε.: «Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης να είναι βέβαιες για την προστασία του ΝΑΤΟ»

Ε.Ε.: «Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης να είναι βέβαιες για την προστασία του ΝΑΤΟ»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μέλλουσα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία θα πρέπει να είναι βέβαιες πως η δέσμευση του ΝΑΤΟ να τις προστατεύσει δεν είναι απλώς ένα φύλλο χαρτί.

«Πιστεύω πως συμφωνούμε όλοι στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε η Μογκερίνι στη διάρκεια ακρόασής της από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι ανατολικές χώρες μέλη της Συμμαχίας, όλες αυτές οι χώρες στους κόλπους της Συμμαχίας που μοιράζονται ένα σύνορο με τη Ρωσία πρέπει να είναι βέβαιες ότι το άρθρο 5 δεν είναι απλώς ένα κείμενο, ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να διασφαλισθεί η ασφάλειά τους», πρόσθεσε η Μογκερίνι δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουαλία.

Το άρθρο 5 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ θεσπίζει την αρχή της «συλλογικής ασφάλειας» προβλέποντας ότι το σύνολο των μελών της Συμμαχίας δεσμεύονται να υπερασπισθούν ένα εξ αυτών εφόσον δεχθεί επίθεση.

Μπροστά στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα στην Ουαλία πρέπει να υιοθετήσει ένα «σχέδιο αντίδρασης» που να επιτρέπει να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα «πολλές χιλιάδες» στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Μογκερίνι, η οποία ορίσθηκε το Σάββατο από τους ευρωπαίους ηγέτες για να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου Ύπατη Αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, απευθυνόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Η Μογκερίνι, η οποία πριν από το διορισμό της κατηγορούνταν από πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης ότι είναι υπερβολικά κοντά στους Ρώσους, παραδέχθηκε πως η «στρατηγική σύμπραξη» με τη Μόσχα έχει αυτή τη στιγμή «τελειώσει».

Η ίδια πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αποφασίσουν μέχρι την Παρασκευή για ένα πακέτο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Τη Δευτέρα, χθες, το Coreper (οι πρεσβευτές της ΕΕ) συνεδρίασε, η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την πρόταση, την οριστικοποιημένη πρόταση για το πακέτο μέχρι αύριο, και η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την Παρασκευή», δήλωσε η Μογκερίνι.

Εξάλλου, έκανε γνωστό πως η Επιτροπή εργάζεται πάνω σ' ένα ενισχυμένο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία. «Πρέπει να απαντήσουμε με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο», τόνισε μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους. Οι κυρώσεις θα αφορούν τέσσερις τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται η άμυνα, αγαθά διπλής χρήσης και τα χρηματοπιστωτικά.

«Τα πράγματα επί του πεδίου γίνονται ολοένα και πιο δραματικά. Μιλάμε για μια επίθεση και πιστεύω πως οι κυρώσεις είναι μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής», τόνισε για την κατάσταση στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «μια εποχή πλήρους σκοταδιού».

Ωστόσο, αν συγκεντρώνονταν οι «συνθήκες» για να «εργασθούμε και πάλι σε μια σύμπραξη (με τη Ρωσία), κανένας λογικός Ευρωπαίος δεν θα μπορούσε να πει ότι αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον μας», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία παραμένει ένας στρατηγικός πρωταγωνιστής στις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, είτε μας αρέσει είτε όχι, αλλά δεν πιστεύω πως εξακολουθεί να είναι ένας στρατηγικός εταίρος», επέμεινε η Μογκερίνι, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η εν λόγω χώρα «θα επιλέξει να είναι και πάλι εταίρος στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή