Δημοσιοποίηση της συνομιλίας Πούτιν – Μπαρόζο σχεδιάζει το Κρεμλίνο

Δημοσιοποίηση της συνομιλίας Πούτιν – Μπαρόζο σχεδιάζει το Κρεμλίνο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα έτοιμο να δώσει στη δημοσιότητα τη μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να αποδείξει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είπε στον συνομιλητή του ότι "θα μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες".

Η Μόσχα "είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο (αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας) ώστε να άρει κάθε παρεξήγηση" ανέφερε σε επιστολή του προς τον Μπαρόζο ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

Η συνομιλία θα δοθεί στη δημοσιότητα εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημερώσει τη Ρωσία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες ότι διαφωνεί με την ενέργεια αυτή, διευκρίνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ο Μπαρόζο είπε ότι ο Πούτιν δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεσε για την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία και εμφανίστηκε απειλητικός: "Αν θέλω, μπορώ να καταλάβω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες", φέρεται να είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το τηλεφώνημα αυτό έγινε την Παρασκευή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια ημέρα έκανε λόγο για "πολύ ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων".

"Αυτό ξεπερνά τη διπλωματική πρακτική, εάν έγινε κάτι τέτοιο. Δεν είναι του επιπέδου μιας σοβαρής πολιτικής προσωπικότητας", σχολίασε ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διεθνή θέματα. "Είτε ειπώθηκαν αυτές οι λέξεις είτε όχι, εγώ πιστεύω ότι απομονώθηκαν από το πλαίσιό τους και είχαν εντελώς διαφορετική σημασία", συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή