Αυθεντικό το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του δεύτερου Αμερικανού ομήρου

Αυθεντικό το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του δεύτερου Αμερικανού ομήρου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποκεφαλίζουν τον αμερικανό δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι αυθεντικό, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Καϊτλίν Χέιντεν.

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό απαθανατίζεται η αποτρόπαιη πράξη αποκεφαλισμού του Στίβεν Σότλοφ, μερικές ημέρες αφού η μητέρα του Σίρλεϊ απηύθυνε έκκληση προς τον αυτόκλητο χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι προκειμένου να μην έχει ο γιος της την ίδια μοίρα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές.

Ενας μασκοφόρος εμφανίζεται στο ολιγόλεπτο βίντεο λέγοντας «Επέστρεψα, Ομπάμα, επέστρεψα εξαιτίας της αλαζονικής σου εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο “Ισλαμικό Κράτος”, παρά τις σοβαρές μας προειδοποιήσεις», ενώ εκτοξεύει απειλές για την τύχη ενός άλλου ομήρου, του Βρετανού Ντέιβιντ Χάινς, προειδοποιώντας και τις κυβερνήσεις του κόσμου «να κάνουν πίσω στη διαβολική συμμαχία με τις ΗΠΑ και εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους”». Ο Σότλοφ, που εργαζόταν ως δημοσιογράφος, απήχθη στη Συρία τον Αύγουστο του 2013. Πάντως μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο.

Σημαντική νίκη

Την ίδια στιγμή, στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, που συνδέει τη Βαγδάτη με τα βόρεια της χώρας, ανέκτησε ο ιρακινός κυβερνητικός στρατός, εκδιώκοντας τους μαχητές του ιερού πολέμου από το Αμερλί.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το «Ισλαμικό Κράτος» για εθνοκάθαρση και «απάνθρωπες πράξεις σε αδιανόητη κλίμακα». Σε χθεσινές της δηλώσεις, η Ντονατέλα Ροβέρα, υπεύθυνη διαχείρισης κρίσεων της οργάνωσης, έκανε λόγο για «εγκλήματα πολέμου, που περιλαμβάνουν ομαδικές συνοπτικές εκτελέσεις και απαγωγές». Η οργάνωση, με έδρα το Λονδίνο, καταγγέλλει επίσης τον διωγμό από τα σπίτια τους χριστιανών, σιιτών, Γιαζίντι και άλλων μελών θρησκευτικών μειονοτήτων από τους τζιχαντιστές. Οι μαχητές του ΙSIS έχουν πραγματοποιήσει αποκεφαλισμούς, σταυρώσεις και δημόσιους λιθοβολισμούς σε περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και στη Βορειοανατολική Συρία.

Η ανακατάληψη του κατοικημένου από σιίτες Τουρκμένους Αμερλί, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, αποτελεί τη σημαντικότερη στρατιωτική επιτυχία του ιρακινού κυβερνητικού στρατού μετά την κατάρρευσή του στο Βόρειο και Κεντρικό Ιράκ στις αρχές Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Αμερλί, αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περιορισμένης κλίμακας βομβαρδισμούς, τους πρώτους στο Κεντρικό Ιράκ. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αντιστρατήγου Αμπντουλαμίρ αλ Ζαϊντί, το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που «απελευθερώθηκε» θα παραμείνει κλειστό έως ότου πυροτεχνουργοί βεβαιωθούν ότι δεν έχει ναρκοθετηθεί από τους τζιχαντιστές.

Τη Δευτέρα, ιρακινές δυνάμεις, επικουρούμενες από σιίτες πολιτοφύλακες, ανακατέλαβαν τις κωμοπόλεις Σουλεϊμάν Μπεκ και Γιανκατζά, βόρεια του Αμερλί. Οι δύο κωμοπόλεις είχαν καταστεί σημαντικά ορμητήρια των τζιχαντιστών.

Η εξάρτηση της κυβέρνησης της Βαγδάτης από τους σιίτες πολιτοφύλακες απειλεί τη συνοχή της πολιτικά εύθραυστης κυβέρνησης του Ιράκ.

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών αποσκοπούν έτσι στην επιχειρησιακή υποστήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών, οι οποίες πριν από λίγα μόλις χρόνια μάχονταν κατά των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η ειρωνική αυτή εξέλιξη έκανε τον απόστρατο στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τον κίνδυνο να μετατραπούν σε «αεροπορία των σιιτικών πολιτοφυλακών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή