Με νέο αμυντικό δόγμα απαντά η Μόσχα στο ΝΑΤΟ

Με νέο αμυντικό δόγμα απαντά η Μόσχα στο ΝΑΤΟ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία, η Μόσχα προανήγγειλε την αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, ενισχύοντας τη διάχυτη αίσθηση περί παλινδρόμησης των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στην ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου.

Με συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Μιχαήλ Ποπόφ, αναπληρωτής γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήρισε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς «μια από τις μείζονες στρατιωτικές απειλές εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ ότι θα προτείνει στο Κοινοβούλιο να αναθεωρήσει τη συνταγματική δέσμευση για την ουδετερότητα του ουκρανικού κράτους και να δρομολογήσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εξάλλου, τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν προανήγγειλε τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης, αποστολή της οποίας θα είναι η προστασία των χωρών της Αν. Ευρώπης από ενδεχόμενη ρωσική επίθεση.

«Πιστεύουμε ότι ο καθοριστικός παράγοντας της σχέσης μας με το ΝΑΤΟ παραμένει το απαράδεκτο, για τη ρωσική πλευρά, σχέδιο για μετακίνηση υποδομών της Συμμαχίας προς τα σύνορά μας», τόνισε ο Μιχαήλ Ποπόφ. Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, προειδοποίησε ότι η πρωτοβουλία της ουκρανικής κυβέρνησης να κινήσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ απειλεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες πολιτικής διευθέτησης της κρίσης. Ο κ. Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Κίεβο προκειμένου να ενθαρρύνουν την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης, των αυτονομιστών ανταρτών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ είχαν διαβουλεύσεις στο Μινσκ για την πολιτική υπέρβαση της κρίσης. Οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε απτά αποτελέσματα, παρότι οι εκπρόσωποι των ανταρτών εμφανίστηκαν διαλλακτικότεροι, περιορίζοντας τις διεκδικήσεις τους στην κατοχύρωση «ειδικού καθεστώτος» των ρωσόφωνων ανατολικών περιοχών, εντός του ενιαίου ουκρανικού κράτους. Ωστόσο, οι τετραμερείς συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν την Παρασκευή.

Με άλλες δηλώσεις του, ο Μιχαήλ Ποπόφ κατέστησε σαφές ότι «η Κριμαία αποτελεί πλέον έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της θα αντιμετωπισθεί ως επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Εξάλλου, σύμβουλος του Κρεμλίνου αποδοκίμασε σε έντονο ύφος τη διαρροή, από πλευράς του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ιδιωτικής συνομιλίας του με τον Πούτιν, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να δηλώνει ότι αν ήθελε, θα μπορούσε «να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες». Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλο του Πούτιν, «είτε ειπώθηκαν αυτές οι λέξεις είτε όχι, το απόσπασμα που μεταδόθηκε αλλοιώνει κατάφωρα το νόημα του προέδρου», προσθέτοντας ότι η δημοσιοποίηση μιας ιδιωτικής συνομιλίας «είναι ανάξιο ενός σοβαρού πολιτικού». Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ έστειλε επιστολή στον Μπαρόζο, με την οποία του ζητεί να διαψεύσει το επίμαχο δημοσίευμα εντός 48 ωρών, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Μόσχα θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συνδιάλεξης.

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και μαχητικός αντίπαλος της ΕΣΣΔ επί Ψυχρού Πολέμου, Λεχ Βαλέσα, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια της Ε.Ε. στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή