Εκπαίδευση στα φρούτα από… την κούνια

Εκπαίδευση στα φρούτα από… την κούνια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξ απαλών ονύχων θα πρέπει να μάθουμε το παιδί να επιλέγει υγιεινά τρόφιμα. Μία σειρά διατροφικών ερευνών υποδεικνύει ότι οι προσπάθειες βελτίωσης του σιτηρεσίου των παιδιών, έτσι ώστε να γίνουν υγιείς ενήλικες, πρέπει να ξεκινήσουν προτού ακόμα το βρέφος μάθει να περπατάει.

«Οι αρχικές μας γευστικές επιλογές, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά ή σε διάφορα σακχαρώδη ηδύποτα, έχουν διάρκεια», εξηγεί η δρ Ελσι Μ. Ταβέρας, επικεφαλής του τμήματος Γενικής Παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης.

Το πακέτο 11 μελετών που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics χρηματοδοτήθηκε από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.500 παιδιά και μελέτησαν τις διατροφικές τους συνήθειες συγκρίνοντάς τες με αυτές που ακολουθούσαν όταν ήταν μόλις ενός έτους.

Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, όταν τα παιδιά δεν κατανάλωναν αρκετά φρούτα και λαχανικά σε ηλικία ενός έτους, εξακολουθούσαν να τα αποφεύγουν μέχρι τα έξι τους χρόνια.

Από 10-12 μηνών

Η δρ Κέλι Σκάνλον, επιδημιολόγος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ατλάντα, και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι το καλύτερο είναι να αναπτυχθεί το ενδιαφέρον για τα φρούτα και τα λαχανικά όταν τα μωρά είναι από δέκα έως δώδεκα μηνών. Ωστόσο, πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να καθορίσουν την προσέγγιση του μωρού σε αυτά τα τρόφιμα, αν, παραδείγματος χάρη, διστάζει να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Πάντως, η δρ Σκάνλον επισημαίνει την τεράστια σημασία που έχει να εκτίθεται το μωρό σε πληθώρα φρούτων και λαχανικών κυρίως κατά την περίοδο που αρχίζει να τρώει στέρεες τροφές. Μία μελέτη υποδεικνύει ότι τα παιδιά που πίνουν σακχαρώδη ποτά ως βρέφη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταναλώνουν αναψυκτικά σε ηλικία έξι ετών. Μία άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι βρέφη στα οποία δίνονταν σακχαρώδη ποτά όταν ήταν από δέκα έως 12 μηνών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα όταν έφτασαν τα έξι έτη.

Παραμένει άγνωστο ποιον ρόλο διαδραματίζει ο θηλασμός στη μετέπειτα διατροφή του παιδιού. Αλλά οι διατροφικές επιλογές της μητέρας επηρεάζουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος, που έτσι βοηθάει τη διαμόρφωση των γεύσεων του μωρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή