Ανακαλεί τα περί εκεχειρίας το Κίεβο

Ανακαλεί τα περί εκεχειρίας το Κίεβο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρχική ανακοίνωσή της, που έκανε λόγο για συμφωνία στην επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας αναγκάστηκε να ανακαλέσει η ουκρανική προεδρία, στον απόηχο της αντίδρασης του Κρεμλίνου.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο κατέληξε σε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις απαιτούμενες κινήσεις, ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Προηγούμενη ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι οι δυο άνδρες κατέληξαν σε μια διαρκή εκεχειρία ανακλήθηκε και αντικαταστάθηκε με νέα. Οι δύο πρόεδροι αντήλλαξαν απόψεις για μια κατάπαυση του πυρός αλλά δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Νωρίτερα, ο ουκρανός Πρόεδρος  Π. Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ρωσία για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία αλλά εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί εκεχειρία, καθώς δεν συμμετέχει στις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με την αρχική λιτή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, ο Ποροσένκο «συμφώνησε με την Ρωσία για κατάπαυση του πυρός». Η ουκρανική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η συμφωνία έγινε κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο, Β. Πούτιν. «Η συζήτηση κατέληξε σε συμφωνία για διαρκή κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπας», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία αποτελείται από τρεις προτάσεις. «Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν στα βήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή», αναφέρεται επίσης, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντ. Πεσκόφ, εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου, ο ρώσος Πρόεδρος δεν διαπραγματεύτηκε θέμα εκεχειρίας, καθώς η Ρωσία δεν μετέχει στις συγκρούσεις.

«Ο Πούτιν και ο Ποροσένκο συζήτησαν τα βήματα που θα διευκολύνουν την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αυτονομιστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκοφ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας κατέγραψε άνοδο κατά 4%, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου ενισχύθηκε ακτά 1,3% έναντι του δολαρίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τους φιλορώσους αυτονομιστές, τους οποίους μάχονται από τον Απρίλιο οι ουκρανικές δυνάμεις.

Τόσο η Ουκρανία όσο και οι χώρες της Δύσης υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να ενισχύσει τους αυτονομιστές, κάτι που αρνείται η Μόσχα.

Σφοδρά πυρά πυροβολικού στο Ντονέτσκ

Πάντως, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις, σφοδρές εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούγονταν στα προάστια της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Ντονέτσκ μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στα βορειοδυτικά της πόλης, που πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών αριθμούσε περίπου 1 εκατ. κατοίκους. Τολύπες γκρίζου καπνού υψώνονταν από μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαίωσε πως συνήφθη εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το περασμένο σαββατοκύριακο ισχύει.

«Δεν έχουμε μια αξιόπιστη επιβεβαίωση αυτού που πιθανόν ή πράγματι συμφωνήθηκε. . . και το τι αφορά και πώς θα εφαρμοστεί. Επομένως, επιμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Σάββατο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή