1 τρισ. δολ. κοστίζει κάθε χρόνο η διαφθορά

1 τρισ. δολ. κοστίζει κάθε χρόνο η διαφθορά

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, τουλάχιστον, ανέρχεται το ετήσιο κόστος των διεφθαρμένων επιχειρηματικών πρακτικών, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής εις βάρος των φτωχότερων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της ΟΝΕ, της διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και των μεταδιδόμενων ασθενειών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 20 τρισ. δολάρια βρίσκονται σε υπεράκτιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των 3,2 τρισ. δολαρίων σε μη καταγεγραμμένα περιουσιακά στοιχεία αναπτυσσόμενων χωρών, που πολλές φορές «κρύβουν» ξέπλυμα χρήματος. Το κόστος του 1,3 τρισ. δολαρίων από τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή επωμίζονται, κυρίως, οι πληθυσμοί των φτωχότερων χωρών του κόσμου.

Περίπου 3,5 εκατ. άνθρωποι θα σώζονταν εάν οι χώρες G20, δηλαδή οι είκοσι ισχυρότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, ελάμβαναν τα κατάλληλα μέτρα για να εξαρθρώσουν τις πρακτικές διεφθαρμένων επιχειρήσεων και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και για να λάβουν μέτρα κατά των μεταδιδόμενων ασθενειών.

Η ΟΝΕ τονίζει στην εκτενή έκθεσή της με τίτλο «Το σκάνδαλο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων» (Trillion Dollar Scandal) πως αυτά τα οικονομικά στοιχεία αφορούν παράνομες δραστηριότητες που ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους φτωχών χωρών. Και οι επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων μετρούνται σε ανθρώπινες ζωές, τονίζεται από την ΟΝΕ. Στην Υποσαχάρια Αφρική, τα χρήματα που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι αρκετά για να καλύψουν το κόστος της παιδείας για 10 εκατ. παιδιά, τους μισθούς 500.000 δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη φαρμακευτική περίθαλψη φορέων του ιού HIV και θυμάτων του έιτζ και την αγορά 165 εκατομμυρίων εμβολίων. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνάντησης των ηγετών του G20 τον Νοέμβριο. Ειδική αναφορά γίνεται στα έσοδα του νιγηριανού κράτους από την παροχή άδειας άντλησης σε θυγατρικές της Shell και της ιταλικής EΝΙ, που κατέληξαν, το 2011, σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του πρώην υπουργού Πετρελαίου της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή