Η εξόντωση των τζιχαντιστών, στόχος των ΗΠΑ

Η εξόντωση των τζιχαντιστών, στόχος των ΗΠΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΛΙΝ. Την αδυναμία των τζιχαντιστών να εκφοβίσουν τις ΗΠΑ υπογράμμισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά τον αποκεφαλισμό δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου, για να προσθέσει ότι η διεθνής κοινότητα θα οικοδομήσει συμμαχία με στόχο την εξόντωση της οργάνωσης.

Ο Ομπάμα απέφυγε, ωστόσο, να δώσει χρονοδιάγραμμα για την τακτική που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ», για να παραδεχθεί ότι αυτό θα απαιτήσει πολύ χρόνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Δεν θα ξεχάσουμε»

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου ακολούθησαν την πιστοποίηση της γνησιότητας του βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, μόλις δύο εβδομάδες μετά τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ. «Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ξεχάσουν το ειδεχθές αυτό έγκλημα με θύματα δύο σπάνιους νέους. Η επιρροή μας είναι ευρεία και η δικαιοσύνη θα λάμψει», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Σότλοφ, μασκοφόρος μαχητής του «Ισλαμικού Κράτους» προειδοποιεί τον Αμερικανό πρόεδρο ότι, όσο θα συνεχίσει να διατάζει αεροπορικές επιδρομές, «τα μαχαίρια μας θα συνεχίσουν να κόβουν τους σβέρκους των συμπατριωτών του».

Ο 31χρονος Σότλοφ, που γεννήθηκε στο Μαϊάμι, διέθετε και ισραηλινό –εκτός από αμερικανικό– διαβατήριο, γεγονός που ίσως επέσπευσε τη δολοφονία του. Ο Σότλοφ είχε εξαφανισθεί πέρσι στη Συρία. Στο βίντεο της θανάτωσής του, ο Αμερικανός δημοσιογράφος φορά πορτοκαλί φόρμα εργασίας, ενώ το μαχαίρι κρατά ο ίδιος μαχητής του ιερού πολέμου με την αγγλική προφορά, που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα και στο βίντεο του Φόλεϊ.

Στο βίντεο, ο μασκοφόρος εκτελεστής λέει: «Επέστρεψα, Ομπάμα. Επέστρεψα εξαιτίας της αλαζονικής σου εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο “Ισλαμικό Κράτος”. Οπως λοιπόν οι πύραυλοί σου χτυπούν τα κεφάλια του λαού μας, έτσι και το μαχαίρι μας θα συνεχίσει να κόβει τους λαιμούς των υπηκόων σου». Αμέσως μετά, ο μασκοφόρος τζιχαντιστής με την αγγλική προφορά κόβει το σβέρκο του Κότλοφ, για να επιδείξει το κομμένο του κεφάλι στην κάμερα. Στο τέλος του πεντάλεπτου βίντεο, ο μασκοφόρος απειλεί τη ζωή Βρετανού ομήρου, τον οποίο κατονομάζει ως τον Ντέιβιντ Χέινς. Η Βρετανία έχει τηρήσει απόλυτη σιγή γύρω από την απαγωγή και κράτηση του εργαζομένου σε μη κυβερνητική οργάνωση, Χέινς. Παρότι η Βρετανία δεν έχει πραγματοποιήσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ, τα αεροσκάφη της πετούν από τη βάση της Δεκέλειας στην Κύπρο αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τα εδάφη του «Ισλαμικού Κράτους», συντονίζοντας τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

Η «ομάδα Κόμπρα»

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη δολοφονία του Σότλοφ «απεχθή πράξη», για να συγκαλέσει σύσκεψη της «Ομάδας Κόμπρα», των ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, αρμόδιων για θέματα ασφάλειας.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του αποτρόπαιου βίντεο, ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή 350 επιπλέον πεζοναυτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, καθώς και σε άλλες πόλεις του Ιράκ, όπου δραστηριοποιούνται Αμερικανοί διπλωμάτες.

Από τη μεριά τους, οι πρώην εργοδότες του Σότλοφ, τα περιοδικά «Time» και «Foreign Policy», χαρακτήρισαν τον εκλιπόντα έναν ατρόμητο πολεμικό ανταποκριτή και μεγάλο γνώστη της Μέσης Ανατολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή