Ελπίδες για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Ελπίδες για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα του για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία, ενδεχομένως και αύριο, Παρασκευή, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

«Οι απόψεις μας για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης βρίσκονται πολύ κοντά», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης από την πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ. Ταυτόσημη ήταν η σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Ποροσένκο.

Νωρίτερα, το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών είχε επιτευχθεί συμφωνία για «μόνιμη εκεχειρία». Αναγκάστηκε ωστόσο να διορθώσει την αρχική ανακοίνωση, ύστερα από παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνομολογήσει την ίδια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δεδομένου ότι «δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης».

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Πούτιν στους δημοσιογράφους, πρότεινε στον Ποροσένκο σχέδιο επτά σημείων για την πολιτική επίλυση της κρίσης. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο Πούτιν προβλέπει ταυτόχρονο τερματισμό των εχθροπραξιών από πλευράς ανταρτών και ουκρανικού στρατού, την αποστολή διεθνών παρατηρητών για την επίβλεψη της ανακωχής, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και το άνοιγμα διαδρόμων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία στις αυριανές, τετραμερείς συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ουκρανικής κυβέρνησης, των αυτονομιστών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ.

Η αντίδραση της Δύσης υπήρξε επιφυλακτική. Από το Ταλίν της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Εσθονίας, όπου πραγματοποιούσε μια υψηλού συμβολισμού επίσημη επίσκεψη, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί κανείς» αναφορικά με τις πιθανότητες κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ρεαλιστική, πολιτική διευθέτηση της κρίσης όσο η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει τανκς, στρατεύματα, συμβούλους και όπλα φορώντας τον μανδύα των αυτονομιστών», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι η αβέβαιη προσέγγιση μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο εκδηλώθηκε σε μια κρίσιμη και για τις δύο πλευρές στιγμή. Ο μεν Ποροσένκο έχει ανάγκη από κάποια «ανάσα» για τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς αντιμετωπίζει τη δυναμική αντεπίθεση των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών, ο δε Πούτιν επιδιώκει να σκορπίσει σύγχυση στη Δύση, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα στην Ουαλλία και των νέων κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, που επρόκειτο να ανακοινώσει αύριο η Ε.Ε.

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι, παρά την προοπτική της κατάπαυσης του πυρός, «δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για την παράδοση του πρώτου γαλλικού ελικοπτεροφόρου» στη Μόσχα, υπαναχωρώντας από μια σημαντική γαλλορωσική συμφωνία που είχε θορυβήσει την Ουάσιγκτον.

Σε πολύ διαφορετικό τόνο από τον πρόεδρο Ποροσένκο, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ έριξε λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «κράτος-τρομοκράτη» και επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αργότερα, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι «ο ουκρανικός λαός επιθυμεί στο σύνολό του την ειρήνη, ενώ ορισμένοι πολιτικοί επενδύουν στον πόλεμο». «Δεν θα επιτρέψω κάτι τέτοιο», προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο πολεμικό μέτωπο

Εν μέσω σύγχυσης και αντιφατικών μηνυμάτων για τις προοπτικές ειρήνευσης, οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν και χθες με αμείωτη ένταση. Ο ουκρανικός στρατός συνέχιζε τους βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ, όπου οι αντάρτες επιδιώκουν να καταλάβουν το αεροδρόμιο της πόλης, ενώ τουλάχιστον 87 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, αφού περικυκλώθηκαν από αυτονομιστές στην πόλη Ιλιοβάσκ, όπως ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή