Δεσμευμένη η Ε.Ε. στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους

Δεσμευμένη η Ε.Ε. στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι «περισσότερο από ποτέ δεσμευμένη στην υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους», μετά την εκτέλεση δι’ αποκεφαλισμού ενός δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου από τους τζιχαντιστές. «Ο σκανδαλώδης φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ είναι μια ακόμη απόδειξη της αποφασιστικότητας του Ισλαμικού Κράτους να συνεχίσει και να επεκτείνει τη στρατηγική του τού φόβου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή διπλωματία.

«Η ΕΕ είναι πιο δεσμευμένη από ποτέ να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα», προσθέτει η ανακοίνωση. «Η θηριωδία αυτή, όπως και σημαντικός αριθμός παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία το ΙΚ φέρει ευθύνη, αποτελούν προσβολή στις αξίες και τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα», σημειώνεται.

Στο μεταξύ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε «τη σημασία μιας πολιτικής, ανθρωπιστικής και, αν κριθεί απαραίτητο, μιας στρατιωτικής απάντησης για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» όσον αφορά την απειλή που αποτελεί το ΙΚ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. «Η Γαλλία σκοπεύει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με το σύνολο των εταίρων της ώστε αυτή η απάντηση να είναι συντονισμένη σε όλους τους τομείς και να αποδειχθεί αντίστοιχη της παγκόσμιας απειλής που έχει γίνει σοβαρή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Παρισιού.

Πάνω από 500 αιχμαλώτους έχει εκτελέσει το ISIS

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους έχουν εκτελέσει περισσότερους από 500 αιχμαλώτους στο Ιράκ από την αρχή της προέλασής τους τον Ιούνιο.

Περίπου 1.700 ιρακινοί στρατιώτες είχαν παραδοθεί στο ΙΚ τον Ιούνιο αφού οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, και προέλασαν προς τη Βαγδάτη.

Στη συνέχεια το ΙΚ δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες φέρονται να απεικονίζονται οι εκτελέσεις ανδρών με πολιτικά σε μια έρημη περιοχή, ενώ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε εκατοντάδες από αυτούς.

Το HRW εκτίμησε ότι «560 με 770 άνδρες» σκοτώθηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι ή η πλειονότητα αυτών ήταν στρατιώτες του ιρακινού στρατού (που είχαν) αιχμαλωτιστεί».

Η μη κυβερνητική οργάνωση βασίστηκε «σε πληροφορίες (που έλαβε από) έναν επιζώντα και από την ανάλυση των βίντεο και των δορυφορικών εικόνων (οι οποίες) επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ακόμη τριών τοποθεσιών μαζικών εκτελέσεων, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό τους συνολικά σε πέντε».

Το HRW είχε εντοπίσει στα τέλη Ιουνίου δύο τοποθεσίες όπου οι τζιχαντιστές προχωρούσαν σε μαζικές εκτελέσεις.

«Ένα ακόμη κομμάτι αυτού του τρομερού παζλ μπήκε στη θέση του με την επιβεβαίωση πολλών ακόμη εκτελέσεων», είπε ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του HRW Πίτερ Μπούκερτ καταδικάζοντας «τη βαρβαρότητα του ΙΚ».

Συγγενείς των αγνοούμενων ιρακινών στρατιωτών εισέβαλαν χθες Τρίτη στο κοινοβούλιο στη Βαγδάτη ζητώντας να ενημερωθούν για την τύχη τους και πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Εξάλλου σήμερα οι ιρακινοί βουλευτές συζήτησαν για το θέμα των αγνοούμενων στρατιωτών στο κοινοβούλιο και υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα στον υπουργό Άμυνας της χώρας. Συγγενείς των αγνοούμενων ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή