Διστακτική η Δύση απέναντι σε μια τολμηρή Ρωσία

Διστακτική η Δύση απέναντι σε μια τολμηρή Ρωσία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ηνωμένες Πολιτείες και Ε.E. πασχίζουν να εκπονήσουν κοινή απάντηση στον ρωσικό παρεμβατισμό στην Ουκρανία – μια απάντηση περισσότερο αποτελεσματική από τις μέχρι σήμερα επιβληθείσες κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσουν μείζονα πλήγματα στις βιομηχανίες τους ή μια στρατιωτική κλιμάκωση που θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Τα ρωσικά στρατεύματα ανέτρεψαν τους συσχετισμούς στην Ανατολική Ουκρανία προς όφελος των αυτονομιστών, προκαλώντας απογοήτευση στους κόλπους της Δύσης αναφορικά με τη δυνατότητα αναχαίτισης της Ρωσίας. Την αίσθηση αυτή ενίσχυσαν οι δηλώσεις Πούτιν περί «κρατικής οντότητας» της Aν. Ουκρανίας.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα στην Ουαλλία «θα χαράξει μια κόκκινη γραμμή δυτικά της Ουκρανίας», εκτιμά ο Σασάνκ Τζόσι, ερευνητής στο Royal United Services Institute του Λονδίνου. «Δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία επί ουκρανικού εδάφους. Η έμφαση θα δοθεί στα σύνορα του ΝΑΤΟ, σε διαβεβαιώσεις ασφαλείας προς την Πολωνία και τις Βαλτικές Δημοκρατίες, που αποτελούν μέλη της Συμμαχίας».

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια, δεν θα εμπλακούν σε μια συγκρουσιακή πολιτική με τη Μόσχα, στον βαθμό που ο ίδιος ο Λευκός Οίκος διστάζει να προχωρήσει σε μια παρόμοια κατεύθυνση. «Η ευρωπαϊκή συνισταμένη αναγνωρίζει ότι η Ουκρανία ζει στη σκιά της ρωσικής αρκούδας», εκτιμά ο Νικ Γουίτνι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. «Η Ευρώπη ευνοεί κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις που θα προσφέρουν στην Αν. Ουκρανία περισσότερη αυτονομία από όση είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει το Κίεβο», προσθέτει. Οι περισσότεροι αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα προχωρήσουν πιο πέρα από την επιβολή πρόσθετων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Διχογνωμίες

Η αναζήτηση πολιτικής διεξόδου προκαλεί διχογνωμίες στην Ουάσιγκτον. Πρόσφατα, Αμερικανοί και Ρώσοι ειδικοί και πρώην αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο φινλανδικό νησί Μπόιστο και κατέστρωσαν σχέδιο 24 σημείων για την επίλυση του ουκρανικού προβλήματος. Μεταξύ άλλων, πρότειναν εκεχειρία υπό την επίβλεψη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και εγγυήσεις για τον αδέσμευτο χαρακτήρα της Ουκρανίας. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν πρώην σύμβουλοι των Μπους και Κλίντον (Αντριου Βάις, Τόμας Γκράχαμ κ.ά.). Ωστόσο, άλλοι πρώην αξιωματούχοι (Στρόουτ Τάλμποτ, Ντέιβιντ Κράμερ κ.ά.) επιτέθηκαν με δριμύτητα στο σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή