Βίντεο στο Διαδίκτυο σατιρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος»

Βίντεο στο Διαδίκτυο σατιρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ένοπλοι γενειοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» σταματούν οδηγούς σε μπλόκο και τους ζητούν να απαντήσουν πόσες φορές πρέπει να γονατίσει κανείς στη διάρκεια της προσευχής, εκτελώντας όσους κόβονται στο τεστ ευσεβείας. Ο οδηγός που πέφτει στα χέρια τους είναι χριστιανός και παθαίνει ανακοπή από τον φόβο του. Οι δύο φοβεροί τζιχαντιστές σταματούν να μαλώνουν για το ποιoς θα τον πυροβολήσει, παρατούν τα όπλα και προσπαθούν με χίλια ζόρια να τον ξαναφέρουν στη ζωή.

«Ελα, καλέ μου, έλα, ξύπνα, μην πεθάνεις προτού προλάβω να σε σκοτώσω, θέλω να μαζέψω πόντους στο ισλαμικό σκορ μου», λέει ο ένας. Νωρίτερα, ο άλλος είχε ξεχαστεί, παρεμβάλλοντας στις θρησκευτικές ερωτήσεις αναμνήσεις από τη νυχτερινή ζωή της Βηρυτού, την οποία οι τζιχαντιστές γνωρίζουν, αφού προτού «το γυρίσουν» στο ακραίο Ισλάμ, δεν ήταν και τόσο άγιοι. Το σατιρικό βίντεο, που γυρίστηκε στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, είναι ένα από τα πολυάριθμα που ειρωνεύονται τους τζιχαντιστές στο Ιντερνετ και τα οποία συνέλεξε η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel.

Ενα άλλο έχει μορφή κινουμένων σχεδίων και διαφημίζει ένα «πολύ αποτελεσματικό προϊόν», στη συσκευασία του οποίου υπάρχουν ενδείξεις ραδιενέργειας, μεγάλης τοξικότητας κ.τ.λ. «Το “Ισλαμικό Κράτος”», λέει μια φωνή, «είναι πολύ αποτελεσματικό. Διαλύει τα κράτη στη στιγμή. Το κύριο ενεργό συστατικό του είναι η πλύση εγκεφάλου». Το βίντεο αυτό γυρίστηκε από κολεκτίβα καλλιτεχνών στην Ιορδανία, μια χώρα που ακροβατεί επί ξυρού ακμής, παρακολουθώντας με μεγάλη ανησυχία την επέκταση των τζιχαντιστών στις γειτονικές χώρες.

Σε ένα άλλο βίντεο που προβλήθηκε σε σατιρική εκπομπή του Λιβάνου, τζιχαντιστής μπαίνει σε ταξί και αρχίζει να επιπλήττει τον οδηγό. Τον διατάζει να κλείσει τη μουσική γιατί δεν είναι ισλαμική, να μην ανάψει τον κλιματισμό «γιατί δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα την εποχή του προφήτη» και να μην απαντήσει στο κινητό του τηλέφωνο. Στο τέλος, ο οδηγός τον διώχνει κακήν κακώς και του προτείνει να χρησιμοποιήσει ένα παραδοσιακό μεταφορικό μέσο: μία καμήλα.

Σόου με ταλέντα

Αλλο βίντεο, γυρισμένο στη Δαμασκό, δείχνει ένα talent show σε εκδοχή τζιχάντ. Η παρουσιάστρια είναι καλυμμένη από την κορυφή ώς τα νύχια, ενώ οι παίκτες προσέρχονται με τον οπλισμό τους. Στο τέλος, η εκπομπή ευχαριστεί τους «χορηγούς» του ΙSIS, στους οποίους περιλαμβάνει «τις ΗΠΑ, διάφορα σαλαφιστικά εμιράτα, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους κ.τ.λ.».

Η σάτιρα είναι συστατικό του αραβικού πολιτισμού από την εποχή της κλασικής αραβικής ποίησης, ενώ οι Αραβες κωμικοί δεν έχουν σταματήσει να σατιρίζουν την επικαιρότητα ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. «Ακόμη και στο μέσον του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της Συρίας, το γνωστό μαύρο χιούμορ της χώρας εξακολουθεί να ανθεί», παρατηρεί τηλεγράφημα του Αssociated Press.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή