Ουκρανία: Συνεχίζονται οι στρατιωτικές αναμετρήσεις

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι στρατιωτικές αναμετρήσεις

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πείσμα της έντονης διπλωματικής κινητικότητας για την επίτευξη ανακωχής στην Ανατολική Ουκρανία, οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονταν και χθες σε πολλά μέτωπα, καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να κατοχυρώσουν όσο γίνεται περισσότερα οφέλη ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός συνέχισε τις «δυναμικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» του εναντίον των αυτονομιστών και ότι «περισσότεροι από 100 αντάρτες» έχασαν τη ζωή τους. Στο Ντονέτσκ, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, ύστερα από νέους βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες περιορίστηκαν χθες σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Ανάλογη ήταν η εικόνα στο Ιλιοβάσκ, μια πόλη όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται, τις τελευταίες ημέρες, υπό πολιορκία των αυτονομιστών.

Περισσότερο ανησυχητική διαγραφόταν χθες το βράδυ η κατάσταση στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας, που βρίσκεται στο στόχαστρο των ανταρτών, ύστερα από την πρόσφατη προέλασή τους στο νότιο μέτωπο. Φάλαγγα τεθωρακισμένων των φιλορώσων αυτονομιστών κινήθηκε χθες προς τη Μαριούπολη από τη γειτονική πόλη Νοβοαζόφσκ, την οποία κατέλαβαν οι αντάρτες την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία για επικείμενη έφοδο. Εκρήξεις ακούγονταν στα περίχωρα της Μαριούπολης, παρότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για μαζική επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης.

Ο διορισμένος από το Κίεβο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, Σεργκέι Ταρούτα, επισκέφθηκε τα ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στη δυνατότητά τους να υπερασπιστούν την πόλη, αλλά και την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τέλος, ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ εκτιμούσε χθες ότι η Ρωσία δεν έχει μειώσει ουσιωδώς τον αριθμό των στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή