ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα κατά Παρισίων για τα δύο Μιστράλ

Μόσχα κατά Παρισίων για τα δύο Μιστράλ

ΠΑΡΙΣΙ. Ως υποταγή του Παρισιού στις πιέσεις των ΗΠΑ χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Eξωτερικών την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι δεν θα προχωρήσει στην παράδοση των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral στη Ρωσία.

«Καλύτερα που ο Ντε Γκωλ δεν ζει πια»

«Πού είναι οι εποχές που το Παρίσι δεν λύγιζε στις πιέσεις των ΗΠΑ, όπως π.χ. στο θέμα του Ιράκ;» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Eξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι είναι καλύτερα που ο στρατηγός Ντε Γκωλ, οπαδός της ανεξάρτητης γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, δεν ζει για να δει τη σημερινή κατεύθυνση της Γαλλίας. «Η φήμη της Γαλλίας ως αξιόπιστου εμπορικού εταίρου κάηκε στην υψικάμινο των αμερικανικών πολιτικών φιλοδοξιών».

Τα δύο ελικοπτεροφόρα, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, αποτελούσαν εδώ και μήνες θέμα συζητήσεων στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Προχθές, παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις» για την παράδοση του πρώτου από τα δύο πλοία, καθώς οι ρωσικοί χειρισμοί στην Ουκρανία «αντιβαίνουν στα θεμέλια της ασφάλειας στην Ευρώπη».

Η απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ επικρίθηκε σφοδρά από τη Μαρίν Λεπέν. «Η απόφαση αυτή είναι πολύ σοβαρή, κατ’ αρχάς γιατί αντιβαίνει στα συμφέροντα της χώρας», είπε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, επισημαίνοντας ότι χάνονται θέσεις εργασίας και ότι το Παρίσι θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο αν αθετήσει τις υποχρεώσεις του. Πάντως, στη Μόσχα, ο υπουργός Βιομηχανίας Ντενίς Μαντούροφ δήλωσε ότι «η Ρωσία θεωρεί ότι το συμβόλαιο θα εκτελεστεί κανονικά».