«Δομημένες και προσανατολισμένες» διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζητά ο ΟΗΕ

«Δομημένες και προσανατολισμένες» διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζητά ο ΟΗΕ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, καλεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο να προχωρήσουν στην «επόμενη φάση» των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κινηθούν προς την κατεύθυνση «δομημένων και προσανατολισμένων διαπραγματεύσεων για να φέρουν αποτελέσματα», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο γγ του διεθνούς Οργανισμού με το νέο ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γγ των Ηνωμένων Εθνών, ο γγ επανέλαβε την εκτίμησή του για τη δέσμευση του κ. Έιντε σ' αυτή τη «σημαντική αποστολή», προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο γγ υπογράμμισε τη δέσμευση του ΟΗΕ και την προσωπική του για τη διευκόλυνση της επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο».

Όπως επισημάνθηκε, «ο διορισμός του κ. Έιντε, απεικονίζει τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα μέρη ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στο επόμενο στάδιο».

Στη συνέχεια, τονίσθηκε ότι «ο γγ σημείωσε ότι ο κ Έιντε έχει επωμισθεί τα καθήκοντά του σε μια πολλά υποσχόμενη στιγμή για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, με νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί από την κοινή δήλωση που εγκρίθηκε από τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 11 Φεβρουαρίου 2014», προσθέτοντας ότι «ζήτησε από τον κ. Έιντε να ταξιδέψει στην Κύπρο για να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, στη Λευκωσία στις 5 Σεπτεμβρίου».

Ο εκπρόσωπος του γγ ανέφερε επίσης ότι «ο γγ μετέφερε την προσδοκία του πως οι ηγέτες προετοιμαστούν για να εισέλθουν στην επόμενη φάση, δείχνοντας ανανεωμένη αφοσίωση και θάρρος» και «στηριζόμενοι στις αρχές που περιγράφονται στην κοινή δήλωση. Ελπίζει έντονα ότι τα σημαντικά οφέλη που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα θα πρέπει να διατηρηθούν» και «οι πλευρές να κινηθούν αποφασιστικά προς την κατεύθυνση δομημένων και προσανατολισμένων διαπραγματεύσεων για να φέρουν αποτελέσματα, όπως καταγράφεται στη διακήρυξη».

Τέλος, υπογραμμίστηκε από τον εκπρόσωπό του ότι «ο γγ κατέληξε τονίζοντας ότι, σε αυτούς τους καιρούς της μεγάλης αναταραχής στην περιοχή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την επίτευξη μιας βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο προς όφελος όλων των Κυπρίων. Η από καιρό αναμενόμενη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή