Ο Κάμερον σχεδιάζει εξοπλισμό των Κούρδων του Ιράκ

Ο Κάμερον σχεδιάζει εξοπλισμό των Κούρδων του Ιράκ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την άποψη ότι η Βρετανία δεν χρειάζεται πρόσκληση από την κυβέρνηση της Συρίας προκειμένου να πλήξει στόχους των τζιχαντιστών στο εσωτερικό της χώρας διετύπωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, κατά την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία. «Τα σχόλια του Κάμερον δείχνουν ότι προετοιμάζονται τα επιχειρήματα για βρετανική ανάμειξη», σημείωσε η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Ο Κάμερον επαίνεσε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του ΙSIS στο Ιράκ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξοπλισμού των Κούρδων που πολεμούν τους τζιχαντιστές στο Βόρειο Ιράκ, λίγες ημέρες αφότου η Γερμανία έλαβε αντίστοιχη απόφαση. Η Βρετανία έχει έως τώρα ενισχύσει τους Κούρδους μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό που δωρίζουν τρίτες χώρες, προσφέροντας πληροφορίες που συλλέγουν οι υπηρεσίες της και πραγματοποιώντας ρίψεις ανθρωπιστικού υλικού.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα και εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να τους δώσουμε όπλα και να τους εκπαιδεύσουμε», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία. «Ηδη έχουμε αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις στην περιοχή αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».

Ο μαυροντυμένος εκτελεστής των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, Φόλεϊ και Σότλοφ, μιλούσε αγγλικά με βρετανική προφορά, ενώ ο τρίτος όμηρος τον οποίο απειλεί να εκτελέσει το ΙSIS είναι o Βρετανός Ντέιβιντ Χέινς.

Τον Αύγουστο ο Βρετανός πρωθυπουργός διόρισε τον αντιστράτηγο Σάιμον Μέιαλ ως ειδικό απεσταλμένο στο Ιράκ προκειμένου να εξετάσει μεθόδους αντιμετώπισης της απειλής του ΙSIS.

Στον γύρο συνεντεύξεων που έδωσε πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Κάμερον επανέλαβε ότι η Δύση οφείλει να διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος και να μην προσπαθήσει να επιβάλει λύση προσπερνώντας τις κυβερνήσεις της περιοχής. Ομως, στη «διεθνή συμμαχία», την οποία επιδιώκει, δεν περιλαμβάνεται η κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενη, η κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία.

Ερωτηθείς για τις νομικές συνέπειες ενδεχόμενων βρετανικών επιχειρήσεων σε συριακό έδαφος, ο Κάμερον χαρακτήρισε «μη νομιμοποιημένη» την κυβέρνηση της Συρίας. «Ο πρόεδρος Ασαντ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου σε βάρος του λαού του και συνεπώς στερείται νομιμοποίησης. Δεν θα κάνουμε τίποτα χωρίς ηθική νομιμοποίηση ή νομική βάση».

Βλήμα έπληξε το Γκολάν

Εν τω μεταξύ, στη Συρία το πεδίο των μαχών έχει μεταφερθεί πολύ κοντά στο κατεχόμενο από το Ισραήλ Γκολάν. Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένα βλήμα από τη Συρία έπληξε το Γκολάν και ότι «ως απάντηση, ο ισραηλινός στρατός έπληξε θέση του συριακού στρατού». Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το βλήμα δεν στόχευε το Γκολάν αλλά «παρεξέκλινε του στόχου του» και προσγειώθηκε σε αγροτική έκταση στο Γκολάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή