Η «λεωφόρος των τζιχαντιστών» περνάει από την Τουρκία

Η «λεωφόρος των τζιχαντιστών» περνάει από την Τουρκία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ. Η Τουρκία αγωνίζεται να κλείσει μία «λεωφόρο τζιχαντιστών», που επιτρέπει σε ξένους εξτρεμιστές να περνούν τα σύνορα με τη Συρία, εν μέσω πιέσεων από τις δυτικές κυβερνήσεις και αυξανόμενης ανησυχίας στο εσωτερικό της χώρας για τη δράση του Ισλαμικού Στρατού (IS).

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τις συλλήψεις, τις περιπολίες, τις ανακρίσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά η ταχεία προέλαση των ανδρών του Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ καθιστά την πρωτοβουλία της Αγκυρας ακόμη πιο επείγουσα.

Η Τουρκία εξελίχθηκε στη βασικότερη δίοδο για τους ξένους τζιχαντιστές που θέλησαν να συμμετάσχουν στον εμφύλιο της Συρίας, αφενός επειδή η απόκτηση βίζας είναι σχετικά εύκολη και τα σύνορά της με τη Συρία διάτρητα, αφετέρου επειδή διαθέτει σύγχρονη υποδομή συγκοινωνιών. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η Αγκυρα ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ το 2011, όταν ξεκίνησε η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό οι τουρκικές αρχές έκαναν τα στραβά μάτια στη διέλευση ξένων εξτρεμιστών από τα εδάφη τους με τελικό στόχο τη Συρία.

Και από Λίβανο, Ιορδανία

Η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Τουρκίας υποχρέωσε τους γενειοφόρους ισλαμιστές που άλλοτε κυκλοφορούσαν ανοιχτά ή νοσηλεύονταν στην επαρχία Χατάι κοντά στα σύνορα με τη Συρία, να κρατούν χαμηλό προφίλ: ξυρίζουν τα μούσια τους, αλλάζουν τις παραδοσιακές τους στολές με δυτικό ρουχισμό και προτιμούν τις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου, αντί των περιοχών στα σύνορα με τη Συρία. Αλλοι μαχητές διεισδύουν στη Συρία μέσω Λιβάνου και Ιορδανίας. «Τώρα μας κάνουν ερωτήσεις και οι τσάντες μας περνούν από έλεγχο», αναφέρει ο 20χρονος πρώην μαχητής στη Συρία, Μοχάμεντ αλ Αχμάντ, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. «Πέρσι τέτοια εποχή δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», εξηγεί. Αυτό που περιορίζει τη δυνατότητα της Τουρκίας να διώκει τους τζιχαντιστές είναι η απαγωγή 49 Τούρκων διπλωματών και των οικογενειών τους στη Μοσούλη του Ιράκ τον περασμένο Ιούνιο. Τούρκοι αξιωματούχοι αρνούνται να σχολιάσουν την κατάσταση των ομήρων αφότου η κυβέρνηση απαγόρευσε στα τοπικά ΜΜΕ να μεταδίδουν εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούσαν εδώ και δύο χρόνια πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση να σκληρύνει τους ελέγχους στα σύνορά της και να γίνει πιο προσεκτική ως προς το ποια φατρία των ανταρτών υποστηρίζει. Η απάντηση της Αγκυρας ήταν ότι οι Δυτικοί σύμμαχοί της απέτυχαν να της παράσχουν επαρκείς πληροφορίες για υπόπτους, υπονομεύοντας τις τουρκικές προσπάθειες. Παρ’ όλα αυτά τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα έχει κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να κλείσει αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «λεωφόρο των τζιχαντιστών», μετά την αποτίμηση της απειλής που ελλοχεύει από το Ισλαμικό Κράτος.

Στους οκτώ μήνες ώς τον Αύγουστο, η Τουρκία συνέλαβε ή απέλασε πάνω από 450 ξένους μαχητές, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, υπερδιπλάσιους σε σχέση με το 2013. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξάλλου εξαπολύσει επιχειρήσεις για να καταπνίξουν τις διαδρομές του λαθρεμπορίου που παρείχε μία αγορά στο Ισλαμικό Κράτος με στόχο την πώληση πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή