Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Καλαί

Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Καλαί

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Το αίτημα της δημάρχου του Καλαί, Νατασά Μπουσάρ, για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην πόλη στα παράλια της Μάγχης απεδέχθη χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν την Τετάρτη μετανάστες στο λιμάνι στην προσπάθειά τους να επιβιβασθούν σε πλοία για τη Βρετανία.

Περίπου 100 μετανάστες εισέβαλαν στο λιμάνι του Καλαί την Τετάρτη και προσπάθησαν να εισχωρήσουν σε φέρι μποτ της εταιρείας P&O με προορισμό την Αγγλία, υποχρεώνοντας το πλήρωμα να υψώσει τους καταπέλτες.

Σε δηλώσεις της, η δήμαρχος, που ανήκει στο γκωλικό UMP, απείλησε ότι θα κλείσει το λιμάνι, απαιτώντας από τις βρετανικές Αρχές να συνεργασθούν με τις αρμόδιες γαλλικές, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η κ. Μπουσάρ εκτιμά πως η βρετανική μεταναστευτική πολιτική ωθεί τους μετανάστες στο Καλαί και στις απελπισμένες αυτές απόπειρες. Η αστυνομία της πόλης υπολογίζει ότι περίπου 1.200 μετανάστες, οι περισσότεροι από αυτούς από χώρες της Ανατολικής Αφρικής, βρίσκονται στην περιοχή του Καλαί.

Το φθινόπωρο του 1999, η γαλλική κυβέρνηση άνοιξε το πρώτο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Σανγκάτ, για να υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τη διαχείριση του κέντρου, που βρίσκεται σε παλιά αποθήκη υλικών της εταιρείας κατασκευής της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη, αναλαμβάνει ο Ερυθρός Σταυρός.

Τρία χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, το κέντρο κλείνει με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών Σαρκοζί, ο οποίος δήλωνε: «Βάζουμε τέλος σε ένα σύμβολο της λαθρομετανάστευσης». Η διακοπή λειτουργίας του κέντρου οδηγεί τους μετανάστες να δημιουργήσουν αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα περίχωρα του λιμανιού. Τον Σεπτέμβριο του 2009, η αστυνομία κατεδαφίζει τους καταυλισμούς, με τη βοήθεια εκσκαφέων.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στο Καλαί, εξασφαλίζοντας ποσοστό 31% των ψήφων. Τον Αύγουστο, ομάδες μεταναστών συγκρούονται μεταξύ τους, με πενήντα τραυματίες. Η βία είναι αποτέλεσμα της έλευσης εκατοντάδων νέων μεταναστών από την Ιταλία, προκαλώντας διενέξεις γύρω από τη νομή των καλύτερων σημείων για διείσδυση στο λιμάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή