Τι θα απογίνει η «Union Jack»;

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας πλησιάζει (18 Σεπτεμβρίου) και τα τελευταία γκάλοπ δίνουν πλέον αρκετά ικανές πιθανότητες στο «ναι», φουντώνουν οι κουβέντες για τα διάφορα σοβαρά ζητήματα που θα προκύψουν από μια τέτοια εξέλιξη. Ενα από αυτά –μπορεί όχι τόσο κρίσιμο, αλλά με τη δική του ξεχωριστή σημασία– είναι φυσικά η βρετανική σημαία. Η γνωστή σε όλους σημαία της Κοινοπολιτείας, η περίφημη «Union Jack», θα πρέπει προφανώς να τροποποιηθεί ή και να αλλάξει τελείως προκειμένου να αποβάλει τα σκωτσέζικα στοιχεία.

Εδώ όμως δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε σημαία. Εκτός από σύμβολο του βρετανικού κράτους, η σημαία έχει περάσει πολύ έντονα στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Με μόνη εξαίρεση την αμερικανική, καμία άλλη σημαία δεν εμφανίζεται τόσο συχνά σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της τέχνης και της καθημερινότητας. Σε σύγχρονους πίνακες, σε εξώφυλλα δίσκων, σε οροφές αυτοκινήτων, πάνω σε κάθε είδους ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ: η βρετανική σημαία είναι παντού. Είναι κρεμασμένη σε μπαρ της Μπανγκόκ, την έχουν ζωγραφισμένη και νεαροί Ελληνες ροκάδες στις κιθάρες τους.

Συγκεκριμένα, η μουσική έχει μια πιο… ιδιαίτερη σχέση με τη σημαία. Θρυλικές βρετανικές μπάντες, όπως οι Beatles, οι Sex Pistols και οι The Who, συνέδεσαν κατά καιρούς την εικόνα τους με τα χρώματα της «Union Jack». Ανεξάρτητα από τη γνώμη του καθενός για το θέμα της Σκωτίας ή για την όποια συμπάθεια και αντιπάθεια για τους Βρετανούς, η ιδέα της βρετανικής σημαίας ως μουσειακού αντικειμένου φαντάζει κάπως παράδοξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή