Καμπάνια Εργατικών υπέρ του «όχι» στη Σκωτία

Καμπάνια Εργατικών υπέρ του «όχι» στη Σκωτία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κάλεσε χθες τους Σκωτσέζους να απορρίψουν την ανεξαρτησία της χώρας τους στο επικείμενο δημοψήφισμα, με το επιχείρημα ότι σύντομα θα εκθρονίσουν τους Συντηρητικούς από την εξουσία, που ούτως ή άλλως έχουν περιορισμένη υποστήριξη βόρεια των συνόρων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, ισχυρίστηκε χθες ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον γνωρίζει ότι το κόμμα του θα ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Πάντως, ο ίδιος ο Κάμερον διέψευσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Σκωτίας. «Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι ο ένας ή ο άλλος πρωθυπουργός, ο ένας ή ο άλλος ηγέτης. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της Σκωτίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του BBC ο Κάμερον.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Εργατικούς να προηγούνται κατά 3% έναντι των Συντηρητικών και η στρατηγική του Μίλιμπαντ είναι να εκμεταλλευτεί την αντιδημοτικότητα των Τόρις στη Σκωτία για να πείσει τους ψηφοφόρους στη χώρα ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές και θα εκχωρήσουν αυξημένες εξουσίες και αρμοδιότητες στη χώρα, με αποτέλεσμα να καθίσταται περιττή η αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Με τις εκλογές να απέχουν μόλις 8 μήνες, η αλλαγή που χρειάζεται η Σκωτία βρίσκεται καθ’ οδόν», δήλωσε ο Μίλιμπαντ. Η εκλογή μιας κυβέρνησης Εργατικών είναι ο δρόμος για την αλλαγή στη Σκωτία. Η επιλογή για κοινωνική δικαιοσύνη είναι «Οχι», όχι «Ναι», υπογράμμισε.

Γιατί ανησυχούν

Ενα επιχείρημα που προβάλλουν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας είναι ότι οι βρετανικές κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια δεν απηχούν τις απόψεις των Σκωτσέζων ψηφοφόρων. Η παρέμβαση του Μίλιμπαντ αντανακλά την αγωνία του κόμματός του ότι θα χάσει το ένα έκτο των εδρών του στη βρετανική Βουλή αν αποσχιστεί η Σκωτία στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου. Αυτό θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στις μελλοντικές εκλογικές προοπτικές του και θα δυσχέρανε την εξασφάλιση μιας εκλογικής νίκης για τους Εργατικούς. Αξίζει να σημειωθεί πως έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, εμφανίζει τους Εργατικούς να στρέφονται περισσότερο στην ανεξαρτησία, συμβάλλοντας στο κλείσιμο της ψαλίδας. Συνολικά το 48% αντιτίθεται στην ανεξαρτησία και το 42% υπεραμύνεται της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το 8% δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο. Αν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, η διαφορά μειώνεται στις 6 μονάδες έναντι 14 στα μέσα Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή