Συμμαχία προθύμων από δέκα χώρες εναντίον του ISIS

Συμμαχία προθύμων από δέκα χώρες εναντίον του ISIS

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ συγκροτούν «συνασπισμό προθύμων» για την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας, αποκλείοντας ωστόσο τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία ολοκληρώθηκε χθες στην Ουαλλία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας δέκα χωρών-μελών της Συμμαχίας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία και Δανία) συζήτησαν τη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής συνόδου. «Οφείλουμε να τους αναχαιτίσουμε εμποδίζοντας την κατάληψη εδαφών (από τους τζιχαντιστές), ενισχύοντας τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και άλλους στην περιοχή που είναι έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουν, χωρίς να στείλουμε δικές μας δυνάμεις», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, προσθέτοντας: «Προφανώς, αυτό αποτελεί την κόκκινη γραμμή για όλους: όχι στρατιώτες μας στο πεδίο της μάχης».

«Οχι» σε λύτρα

Στη διάρκεια δείπνου εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον άσκησε οξεία κριτική σε κυβερνήσεις χωρών-μελών οι οποίες κατέβαλαν λύτρα στους τζιχαντιστές προκειμένου να πετύχουν την απελευθέρωση ομοεθνών τους που κρατούνταν όμηροι. «Αυτά τα χρήματα μεταφράζονται σε αγορά όπλων, σε τρομοκρατικά σχέδια, σε ακόμη περισσότερες απαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάμερον, τονίζοντας ότι η υποχώρηση στον εκβιασμό των φανατικών ισλαμιστών «δημιουργεί κινδύνους για νέες επιθέσεις στις χώρες μας».

Προ τεσσάρων μηνών, τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κρατούνταν από ισλαμιστές στη Συρία, απελευθερώθηκαν εν μέσω φημών ότι ο Γάλλος υπουργός Αμυνας μετέφερε προσωπικά τα λύτρα στην Αγκυρα – κάτι που διέψευσε, πάντως, η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εναν μήνα νωρίτερα, δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν, με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες περί καταβολής λύτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή