Τέλη Οκτωβρίου η απόφαση του Ολάντ για την παράδοση των Mistral στη Ρωσία

Τέλη Οκτωβρίου η απόφαση του Ολάντ για την παράδοση των Mistral στη Ρωσία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα από το Νιούπορτ ότι θα αποφασίσει στα τέλη Οκτωβρίου για την παράδοση των ελικοπτεροφόρων πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Ρωσία, αφού εκτιμήσει την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να επιτευχθεί εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία και να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία.

"Θεώρησα ότι δεν ήταν δυνατόν να παραδοθεί το πρώτο πλοίο στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ υπήρχαν αποδείξεις ότι Ρώσοι στρατιώτες ενδέχεται να εμπλέκονταν" στις συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία είπε ο Ολάντ. "Θα λάβω επομένως την απόφασή μου στα τέλη του Οκτωβρίου, αναλόγως με την εξέλιξη της κατάστασης", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ιράκ, είπε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ενταχθεί σε έναν πολυεθνικό στρατιωτικό συνασπισμό και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από τη Βαγδάτη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

"Θα συμμετάσχουμε σε έναν συνασπισμό, κατόπιν αιτήματος των ιρακινών αρχών και σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, για να πολεμήσουμε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση; Η απάντηση είναι ναι" είπε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ όταν ρωτήθηκε εάν η Γαλλία προτίθεται να προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα ή ακόμη και να στείλει στρατιώτες στο Ιράκ.

Όσον αφορά τη Συρία και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα αυτή ωστόσο, τόνισε ότι θέλει να έχει στη διάθεσή του αποδείξεις ότι οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της Γαλλίας δεν θα αποβεί προς όφελος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή