Συνεργασία των Ιρανών «Φρουρών» με τις ΗΠΑ

Συνεργασία των Ιρανών «Φρουρών» με τις ΗΠΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Τον συντονισμό των ενεργειών των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» που πολεμούν στο Ιράκ με τις ΗΠΑ επέτρεψε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεΐ, σύμφωνα με πληροφορίες της περσικής υπηρεσίας του BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χαμενεΐ έχει δώσει εντολή στον επικεφαλής της δύναμης Κουντς, Κασέμ Σολεϊμανί, να συνεργαστεί με τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν τους τζιχαντιστές, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το επίλεκτο σώμα Κουντς ανήκει στο σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης» και έχει σχεδιαστεί για αποστολές εκτός συνόρων.

Ο Ιρανός στρατηγός Σολεϊμανί θεωρείται ο στρατηγικός νους πίσω από την εκστρατεία που βοήθησε την κυβέρνηση της Συρίας να ανακαταλάβει σημαντικές πόλεις από τους αντάρτες, ενώ πιο πρόσφατα ανέλαβε την ενίσχυση της άμυνας της Βαγδάτης με τη βοήθεια ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών.

Η πλήρης αποσύνθεση του ιρακινού στρατού κατά την προέλαση της ΙSIS τον Ιούνιο υποχρέωσε το Ιράν να ενισχύσει τις σιιτικές πολιτοφυλακές που αποτελούν, μαζί με τους Κούρδους, το βασικό ανάχωμα στην προέλαση των τζιχαντιστών. Στα μέσα Αυγούστου οι ΗΠΑ ενίσχυσαν από αέρος τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ, απωθώντας τους τζιχαντιστές από τα περίχωρα του Αρμπίλ και από το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης. Πιο πρόσφατα, αμερικανικά αεροσκάφη υποστήριξαν από αέρος τις σιιτικές πολιτοφυλακές που έσπασαν την πολιορκία της πόλης Αμερλί, η οποία κατοικείται από σιίτες Τουρκμένους του Ιράκ. «Στο Ιντερνετ κυκλοφόρησε φωτογραφία του στρατηγού Σολεϊμανί στο Βόρειο Ιράκ την περίοδο που λύθηκε η πολιορκία στο Αμερλί – μια ένδειξη ότι αυτή η συνεργασία (ΗΠΑ – Ιράν) μπορεί να έχει ήδη αρχίσει», αναφέρει το BBC.

Στόχος της διεθνούς συμμαχίας που επιχειρείται να οικοδομηθεί για την αντιμετώπιση της ISIS είναι, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, να ενισχυθούν οι ιρακινές δυνάμεις «και άλλοι στην περιοχή». Επρόκειτο για συγκεκαλυμμένη αναφορά στον καίριο ρόλο όχι μόνο των Κούρδων, αλλά και του Ιράν.

Η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Ιράν στο Ιράκ είναι μια εξέλιξη πρωτοφανής για τα δεδομένα των τριών τελευταίων δεκαετιών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι υφυπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και των ΗΠΑ συναντήθηκαν χθες για δεύτερη ημέρα στη Γενεύη για διαπραγματεύσεις με αντικείμενο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή