Ο Ερντογάν θέλει έκδοση του Γκιουλέν

Ο Ερντογάν θέλει έκδοση του Γκιουλέν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία επρόκειτο να συζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Ο ιμάμης Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος και νυν ορκισμένος αντίπαλος του Ερντογάν, ζει στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ, απ’ όπου διευθύνει παγκόσμιο δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ουαλλία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της «παράλληλης δομής». Τον όρο αυτό χρησιμοποιεί ο Ερντογάν προκειμένου να περιγράψει τη διείσδυση οπαδών του Γκιουλέν στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό.

Οι δικαστικές έρευνες για διαφθορά υπουργών, που ήρθαν στη δημοσιότητα στα μέσα Δεκεμβρίου 2013, χαρακτηρίστηκαν από τον Ερντογάν συνωμοσία του Γκιουλέν. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν με εντολή του Τούρκου προέδρου μεγάλης κλίμακας διώξεις αστυνομικών και δικαστικών που θεωρούνταν ακόλουθοι του Γκιουλέν. Λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, διέρρευσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένο περιεχόμενο μυστικής σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Απελάστε τον ή δώστε τον σ’ εμάς» είναι το μήνυμα του Ερντογάν προς τον Ομπάμα, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». «Αφήστε τον να έρθει να ζήσει στη χώρα του, αν λέει ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα».

Γιατί τον κατηγορούν

Σύμφωνα με αστυνομικά έγγραφα που διέρρευσαν τον Ιούνιο στον τουρκικό Τύπο, ο Γκιουλέν κατηγορείται ως αρχηγός «τρομοκρατικής οργάνωσης» και ως υπεύθυνος για την ηχογράφηση συνομιλιών σε μυστική σύσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών της τουρκικής αστυνομίας, η οργάνωση του Γκιουλέν σκοπεύει να αναλάβει τον έλεγχο του τουρκικού κράτους τοποθετώντας υποστηρικτές της σε κυβερνητικές θέσεις και ότι η οργάνωση δεν θέλει απλώς να λαμβάνει τις αποφάσεις στο πεδίο της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αλλά και να κατακτήσει την πνευματική ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου. Στα μέσα Αυγούστου, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προσέθεσε την «οργάνωση Γκιουλέν» στον κατάλογο των εγχώριων και ξένων απειλών για την κρατική ασφάλεια.

Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε πιθανή έκδοση του Γκιουλέν και τον Απρίλιο, αναγνωρίζοντας όμως ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ διέρχονταν κρίση. Η συνάντηση Ερντογάν – Ομπάμα στην Ουαλλία είναι η πρώτη των τελευταίων 15 μηνών.

Ο Γκιουλέν έφυγε από την Τουρκία το 1998 και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου το 2008 πήρε άδεια παραμονής με συστάσεις από τον σταθμάρχη της CIA στην Καμπούλ Γκρέιαμ Φούλερ.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή