«Αντάρτες» στους Τόρις θέτουν θέμα ηγεσίας

«Αντάρτες» στους Τόρις θέτουν θέμα ηγεσίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του μπορεί να αντιμετωπίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από μερίδα βουλευτών του κόμματός του εάν η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της. Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Independent, ομάδα «ανταρτών» του Συντηρητικού Κόμματος έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με στόχο την επιλογή υποψηφίου για την ηγεσία του κόμματος που θα αμφισβητήσει τον κ. Κάμερον.

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί σε περίπτωση επικράτησης του «ναι». Πολλοί βουλευτές εκτιμούν, όμως, ότι η θέση του Κάμερον σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς θα μείνει στην ιστορία ως «ο πρωθυπουργός που έχασε τη Σκωτία».

Παρότι πολλοί «ταραξίες» του Συντηρητικού Κόμματος θα προτιμούσαν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015 στη Βρετανία, η συγκεκριμένη ομάδα ανταρτών σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το σκωτσέζικο δημοψήφισμα, συνδυάζοντάς το με σειρά άλλων ενστάσεων για πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. «Δεν πρόκειται για πραξικόπημα ούτε και για καταχθόνια συνωμοσία. Η κίνησή μας θα αποτελεί φυσικό επακόλουθο μίας πολιτικής καταστροφής. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το κύμα οργής που θα ακολουθήσει», λέει μέλος της ομάδας των ανταρτών.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων κατά του Κάμερον βρίσκεται η απόφασή του να αναλάβει προσωπικά τις πρώτες συνομιλίες για ανεξαρτησία με τον πρωθυπουργό της Σκωτίας Αλεξ Σάλμον, προτού αποσυρθεί στην κρισιμότερη, δεύτερη φάση.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρώην διεκδικητής της προεδρίας εκ μέρους των Τόρις Ντέιβιντ Ντέιβις είχε τονίσει ότι ο κ. Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση νίκης των οπαδών της ανεξαρτησίας, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε την «ταπείνωσή» του.

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με αλαζονική και ανιστόρητη αδιαφορία την προεκλογική περίοδο. Θέλουμε η Σκωτία να μείνει στο βασίλειο, αλλά δεν τολμήσαμε να το διαλαλήσουμε. Ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ο νέος λόρδος Νορθ, που ηγήθηκε της κυβέρνησης όταν η Βρετανία έχανε τις αμερικανικές της αποικίες στα τέλη του 18ου αιώνα», λέει «αντάρτης» βουλευτής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή