Κατάπαυση πυρός επτά σημείων στην Ουκρανία

Κατάπαυση πυρός επτά σημείων στην Ουκρανία

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίδες για εκτόνωση της πολυαίμακτης κρίσης στην Ουκρανία γέννησε η υπογραφή πρωτοκόλλου εκεχειρίας ανάμεσα στους ρωσόφωνους αντάρτες και στην ουκρανική αντιπροσωπεία στο Μινσκ, το απόγευμα της Παρασκευής. Η κατάπαυση του πυρός βασίστηκε στην πρόταση επτά σημείων του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη συνεννόηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ποροσένκο πριν από ημέρες, είχε πιθανολογήσει ότι την Παρασκευή θα ήταν εφικτή η εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης για τη σπαρασσόμενη περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, επιβεβαίωσε από τον λογαριασμό του στο Twitter την υπογραφείσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σχολιάζοντας «ολόκληρος ο κόσμος προσπαθεί για την ειρήνη, ολόκληρη η Ουκρανία προσπαθεί για την ειρήνη και μαζί της τα εκατομμύρια κατοίκων του Ντονμπάς (της ευρύτερης περιοχής η οποία περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ). Η μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σταματήσουμε την αιματοχυσία και να βάλουμε ένα τέλος στα δεινά».

Η συμφωνία, όπως τουλάχιστον ανέφερε δελτίο του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ιντερφάξ, περιλαμβάνει πολλά μέτρα για την εξομάλυνση, ανάμεσα στα οποία η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η διάνοιξη διαδρόμων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη, ενώ προβλέπεται και η ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον πόλεμο.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο κατά πόσον η συμφωνηθείσα εκεχειρία θα ισχύσει. Ο Σεργκέι Ταρούτα, κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ήλπιζε πως η συμφωνία θα ισχύσει, αλλά ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, επικεφαλής των ανταρτών της περιοχής Λουγκάνσκ, δεν έκρυβε ότι οι αυτονομιστές εξακολουθούν να ζητούν απόσχιση από την Ουκρανία. «Η εκεχειρία δεν πρόκειται να βάλει τέλος στην πολιτική της απόσχισης», έλεγε χαρακτηριστικά ο Πλοτνίτσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στις 10 Ιουνίου, αλλά η τότε συμφωνηθείσα εκεχειρία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες.

Την ώρα που Ουκρανοί και ρωσόφωνοι αντάρτες συμφωνούσαν στο Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός, μαίνονταν οι μάχες στα περίχωρα της Μαριούπολης, ενός λιμένα με μισό εκατομμύριο κατοίκους που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Κριμαία. Η Μαριούπολη αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος για τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από τη στιγμή που οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές προήλασαν στα τέλη Αυγούστου από τις περιοχές που κατείχαν στον Βορρά.

Βολές πυροβολικού ακούγονταν και στο Ντονέτσκ, το βασικό προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ακόμα όμως και να ισχύσει η εκεχειρία, εκκρεμεί η εξεύρεση μόνιμης λύσης για το ουκρανικό πρόβλημα, μιας λύσης που θα γίνει αποδεκτή τόσο από τις νατοϊκές δυνάμεις όσο και από τους ρωσόφωνους αντάρτες και τη Ρωσία.

Τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που συναντήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ουαλλία, συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια νέα δύναμη ταχείας επέμβασης, αλλά και να διατηρήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη.

Η νέα δύναμη ταχείας επέμβασης θα αποτελείται από μερικές χιλιάδες στρατιώτες και θα έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται εντός μερικών ωρών εφόσον παρουσιαστεί η ανάγκη. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν, «η απόφαση αυτή (για τη δημιουργία της δύναμης ταχείας επέμβασης) αποστέλλει ένα πολύ σαφές μήνυμα: το ΝΑΤΟ προστατεύει τους συμμάχους του κάθε στιγμή».

Επίσης, τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν να διατηρήσουν τη διαρκή παρουσία τους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης στα ανατολικότερα σημεία της Συμμαχίας, «σε κυκλική βάση». Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού και στο παρελθόν είχε γίνει στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής.

Eπιπλέον, το ΝΑΤΟ έκανε κάποια βήματα προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή της Γεωργίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Σύμφωνα με τον κ. Ράσμουνσεν, καμία τρίτη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε θέματα διεύρυνσης της Συμμαχίας.

Ωστόσο, με διαφορετική ένταση, τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στάθηκαν απέναντι στη Ρωσία, με Γερμανία, Νορβηγία, Τσεχία και Σλοβακία να φέρονται πιο διαλλακτικά έναντι της Ρωσίας και στην αντίθετη πλευρά να στέκονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή