Camping 5 αστέρων

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροχόσπιτο, προέκταση με πλακάκι για πάτωμα, νεροχύτης και έπιπλα κουζίνας εγκατεστημένα μέσα σε αυτήν, μεγάλο ψυγείο, χημική τουαλέτα, τηλεόραση, air condition, μικρή ντουζιέρα με ζεστό νερό μέχρι να δύσει ο ήλιος – μια χρονιά ο μπαμπάς μου είχε βάλει και δορυφορικό «πιάτο» nova. Μέχρι πρόσφατα θεωρούσα ότι το πιο πολυτελές είδος κάμπινγκ το κάνουμε εμείς, τα τελευταία 32 χρόνια, στην Αρκαδία. Μέχρι που γνώρισα το glamping -ο εύηχος συνδυασμός του glamour και του camping- κι εκεί που έλεγα ότι εμείς υπερβάλλουμε, κατάλαβα τι σημαίνει υπερβολή.

Μια καινούργια μόδα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, από την Παταγονία μέχρι την Τανζανία, από την Αυστραλία μέχρι τη Σλοβενία – η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο χορό. Ενα νέο είδος διακοπών, το οποίο συνδυάζει την εγγύτητα στη φύση που προσφέρει το κάμπινγκ με τις ανέσεις και την πολυτέλεια που βρίσκει κανείς σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων. Ξεχάστε τα σλίπινγκ μπαγκ, τα πασσαλάκια, τα ζωύφια, τα υγρά στρωσίδια όταν βρέχει, τον ήλιο να σας ξυπνάει αν δεν έχετε βρει καλή σκιά, αφού στήσατε στη μέση της νύχτας. Δεν χρειάζεστε την πάντα απαραίτητη ψάθα στην είσοδο της σκηνής σας. Τις περισσότερες φορές δεν έχετε ανάγκη ούτε καν φιδάκι για τα κουνούπια. Αφήστε τις λάμπες γκαζιού στην άκρη. Μην ανάψετε φωτιά. Σε σκηνή, καλύβα ή δεντρόσπιτο, οι εγκαταστάσεις glamping δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα καλό ξενοδοχείο. Νέες εταιρείες αλλά και γνωστά ονόματα της παγκόσμιας «βιομηχανίας φιλοξενίας» έχουν επενδύσει σε μια λύση που απευθύνεται σε ταξιδιώτες που θέλουν να ζήσουν τις θετικές πτυχές τού να κατασκηνώνεις στη φύση, χωρίς όμως να υφίστανται την ταλαιπωρία η οποία συνήθως το συνοδεύει.

Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι κάτι εντυπωσιακό, όμως ελάχιστα θυμίζει αυτό που εννοούμε όταν λέμε κάμπινγκ. Στη Μοντάνα των ΗΠΑ, για παράδειγμα, στο Resort at Paws Up κάθε «σκηνή» περιλαμβάνει μπάνιο, διπλό κρεβάτι, κομψή ρουστίκ επίπλωση, έργα τέχνης στους τοίχους, ανεμιστήρες, θέρμανση και το σημαντικότερο: έναν μπάτλερ. Οπως λέει και το μότο τους, «είναι η φύση σερβιρισμένη σε ασημένια πιατέλα».

Στην Τανζανία, επίσης, στα Chem Chem Lodges, οκτώ σουίτες που μοιάζουν με σκηνές προσφέρουν διαμονή 5 αστέρων με μοναδική θέα σε λίμνη, μέσα στη σαβάνα του Εθνικού Πάρκου Tαραντζίρ. Κάθε σουίτα 100 τ.μ. έχει κατασκευαστεί από καμβά, πέτρα και ξύλο, περιλαμβάνει διπλό κρεβάτι, πολυτελές μπάνιο, βεστιάριο, χαλάκια για γιόγκα, ιδιωτικές βεράντες. Eπίσης, ένας έξτρα χώρος 50 τ.μ. μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 παιδιά ή 2 ακόμη ενηλίκους. Ολα αυτά έναντι 750 δολαρίων τη βραδιά…

Υπάρχουν, φυσικά, και πιο οικονομικές επιλογές με περισσότερη επαφή με τη φύση, όπως για παράδειγμα τα δεντρόσπιτα στη Σρι Λάνκα. Το Damba έχει χώρο ύπνου και καθιστικό πέντε μέτρα πάνω από το έδαφος, ενώ η τουαλέτα και άλλο ένα καθιστικό βρίσκονται στο επίπεδο του εδάφους. Διαθέτει king size κρεβάτι και μπάνιο με ζεστό νερό. Οι τιμές ξεκινούν από 120 δολάρια τη βραδιά.

Σας πάει παντού – με το αζημίωτο

Η λίστα με τις επιλογές είναι ατελείωτη, κατασκηνώσεις glamping υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκτός από την πολυτέλεια που προσφέρουν στην καρδιά της φύσης, δίνουν τη δυνατότητα και για πολλές δραστηριότητες (ανάλογα με το οικοσύστημα που σας φιλοξενεί): παρατήρηση πουλιών, τρέκινγκ, ιππασία, σαφάρι, περπάτημα, ράφτινγκ κ.λπ. Στη Νορβηγία τα καταλύματα του glamping βρίσκονται εν μέσω της καλύτερης πίστας ποδηλασίας βουνού. Οι ΗΠΑ διαθέτουν κάμπινγκ πολυτελείας μέσα σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εθνικά πάρκα της χώρα, ενώ στην Αφρική μπορείτε να σκαρφαλώσετε σε ένα τζιπ και να βγείτε στην έρημο. Το glamping σάς πάει παντού – με το αζημίωτο φυσικά.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται συνήθως και η μεταφορά, ενώ οι ξεναγοί-οδηγοί φροντίζουν για την παροχή ανέσεων όπως πλήρη γεύματα, πλύσιμο ρούχων κ.λπ. Ωστόσο, μερικά ταξίδια είναι πιο πρωτόγονα από άλλα και οι επισκέπτες μπορεί να βιώσουν και μερικές… κακουχίες που θυμίζουν κάμπινγκ. Επίσης, είναι πιο κοντά στη λογική του less is more – τα λιγότερα είναι περισσότερα. Συχνά τα καταλύματα είναι ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον και η κατασκευή τους σπαταλά πολύ λιγότερη ενέργεια και υλικά από αυτά που θα χρειαζόταν έστω ένα μικρό ξενοδοχείο. Τα οργανικά απόβλητα κομποστοποιούνται, χρησιμοποιείται η ηλιακή ενέργεια, ενώ συχνά παλιά και ανεκμετάλλευτα τροχόσπιτα μετατρέπονται σε όμορφα καταλύματα glamping με πολλή φαντασία και ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο θα σας αποκαλύψει δεκάδες επιλογές για διαφορετικά γούστα και βαλάντια. Διαλέξτε προορισμό, αλλά, όσο πρωτόγονη και απλή κι αν είναι η επιλογή σας, μην το αποκαλέσετε ποτέ κάμπινγκ! Οι φίλοι σας με τα σλίπινγκ μπαγκ στην πλάτη και τις σκηνές igloo θα σας χλευάσουν. Τόσα χρόνια κοροϊδεύουν εμένα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή