ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζουν το διάλογο Ποροσένκο και Πούτιν

ukrainian-pr
ukraine9660

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης να συνεχίσουν το διάλογο με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία» και «ο διάλογος θα συνεχιστεί», ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ένας εκπρόσωπος τύπου του Ποροσένκο διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ουκρανός πρόεδρος συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του ενώ πραγματοποιούσε μια συμβολική επίσκεψη στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο πλευρές συνέχισαν τις προσπάθειές τους προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους με στόχο τη στήριξη της κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η ουκρανική προεδρία.

 Στη Μαριούπολη παρά την εκεχειρία αναφέρθηκαν μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές και το στρατό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εκτίμησε σήμερα ότι η σύρραξη στη χώρα του δεν μπορεί να κερδηθεί «μόνο με στρατιωτικά μέσα».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εκτίμησε σήμερα ότι η σύρραξη στη χώρα του δεν μπορεί να κερδηθεί «μόνο με στρατιωτικά μέσα», όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, στην οποία προωθούνταν αυτονομιστές για να την καταλάβουν πριν κηρυχθεί η εκεχειρία την Παρασκευή.
Η Μαριούπολη ανήκει στην Ουκρανία, «δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν», διεμήνυσε νωρίτερα ο Ποροσένκο μέσω Twitter, πριν συναντηθεί με βιομηχανικούς εργάτες στην Μαριούπολη.

Εξάλλου ο Ποροσένκο ανακοίνωσε στην Μαριούπολη ότι απελευθερώθηκαν από τους αυτονομιστές 12.000 πρόσωπα που κρατούνταν από αυτούς.
Από την έναρξη της εκεχειρίας, το βράδυ της Παρασκευής, «καταφέραμε να απελευθερωθούν 12.000 αιχμάλωτοι», ανέφερε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax πως δήλωσε ο Ποροσένκο, χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτό έγινε στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων που συμφωνήθηκε με τους αυτονομιστές στο Μινσκ.

Στη Μαριούπολη παρά την εκεχειρία αναφέρθηκαν μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές και το στρατό. Μια γυναίκα σκοτώθηκε από πυρά το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, ενώ άλλα τρία πρόσωπα τραυματίστηκαν.
Κατά την άφιξή του στην πόλη των 500.000 κατοίκων, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι που είναι κρίσιμο για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι «έδωσα διαταγή (στον στρατό) να ενισχύσει την άμυνα της Μαριούπολης με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, άρματα μάχης και αεροπορική κάλυψη», για να προσθέσει: «ο εχθρός θα υποστεί μια συντριπτική ήττα».

Ακόμη, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο συμφώνησε με το NATO τα κράτη-μέλη του Συμφώνου να προμηθεύσουν απευθείας με οπλισμό την Ουκρανία. «Συνήφθη μια συμφωνία σε μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους χωρών του NATO», οι οποίες προβλέπουν «απευθείας παραδόσεις σύγχρονων όπλων τα οποία θα μας βοηθήσουν να αμυνθούμε και να νικήσουμε», είπε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει χθες Κυριακή ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Συμφώνου συμφωνήθηκε να δοθούν όπλα και να σταλούν στρατιωτικοί σύμβουλοι σε επαφές με πέντε κράτη μέλη του NATO. Αλλά οι τέσσερις από τις πέντε χώρες διέψευσαν πως συνήφθη οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπογράμμισε σήμερα ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη. «Γενικά η εκεχειρία τηρείται, αν και παραμένει ακόμη επισφαλής», επισήμανε ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΑΣΕ, ο Τόμας Γκρέμινγκερ, μιλώντας στη Βιένη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος επίσης ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, δήλωσε σήμερα ότι 59 παρατηρητές του μετακινήθηκαν από τις θέσεις όπου είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία στις εμπόλεμες ζώνες, για να επιτηρούν και να επαληθεύουν την τήρηση της εκεχειρίας.
Ο Οργανισμός διαμεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας 12 σημείων περιλαμβανομένης και της κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή. Έχει ανακοινώσει ότι θα υπερδιπλασιάσει την αποστολή των παρατηρητών του, η οποία αριθμεί σήμερα 231 μέλη, στέλνοντας στο έδαφος της Ουκρανίας άλλα 250.

Ο Μπουρκχάλτερ υπογράμμισε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τήρηση της εκεχειρίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επαρκεί απλώς η αναστολή των εχθροπραξιών και ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προωθήσουν μια πολιτική λύση. «Δεν είμαι διόλου αισιόδοξος. Δεν ήμουν καθόλου αισιόδοξος εξαρχής», είπε ο Μπουρκχάλτερ μιλώντας σε δημοσιογράφους της ένωσης ανταποκριτών ξένου Τύπου στη Γενεύη. Η εκεχειρία, εξήγησε, «μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν το θέλουν» τα μέρη, και «από μόνη της δεν είναι αρκετή».

Μια ταυτόσημη θέση εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.