Λύθηκε ο γρίφος του Αντεροβγάλτη;

Λύθηκε ο γρίφος του Αντεροβγάλτη;

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, ένας από τους πλέον διαβόητους σίριαλ κίλερς στην ιστορία, ήταν Πολωνοεβραίος μετανάστης, που εργαζόταν ως κουρέας και κατέληξε σε άσυλο. Αυτό τουλάχιστον διατείνεται ένας ερασιτέχνης ντετέκτιβ, ο οποίος βρήκε ίχνη του DNA του στο μαντίλι ενός από τα θύματά του.

Η πραγματική ταυτότητα του θρυλικού δολοφόνου αποτελεί μυστήριο από το 1888, όταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης τρομοκράτησε το ανατολικό Λονδίνο με τις στυγερές πράξεις του. Δεκάδες ήταν οι ύποπτοι, που περιελάμβαναν από μέλη της βασιλικής οικογένειας και υπουργούς μέχρι παπουτσήδες. Ωστόσο ο Ράσελ Εντουαρντς, επηρεασμένος από τη συναρπαστική ταινία «From hell» του 2001 με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, που άρχισε να ερευνά την υπόθεση, πιστεύει ότι η ταυτότητα του δράστη δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Κατά τη γνώμη του ο Ααρον Κοσμίνσκι είναι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης και την πεποίθησή του αυτή τη στηρίζει σε ανάλυση του DNA που ανίχνευσε πάνω στο μαντίλι μιας από τις γυναίκες που σφαγιάστηκαν και τη διασταύρωση του γενετικού υλικού με ενός από τους υπόπτους.

Επιχειρηματίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, ο Εντουαρντς αγόρασε το αιματοβαμμένο μαντίλι το 2007 σε δημοπρασία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της δημοπρασίας, το μαντίλι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας του τέταρτου θύματος του Τζακ, της Κάθριν Εντοουζ, στις 30 Σεπτεμβρίου 1888. Ενας από τους αστυνομικούς ζήτησε άδεια από τους προϊσταμένους του να χαρίσει το μαντίλι στη γυναίκα του, η οποία όμως αρνήθηκε να το φορέσει, όταν πληροφορήθηκε την ιστορία του. Οι απόγονοί του αστυνομικοί φύλαξαν το μαντίλι, χωρίς να το πλύνουν, μέσα σ’ ένα κουτί. Για σύντομο, μάλιστα, χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε σε μουσείο της Σκότλαντ Γιαρντ.

Η 46χρονη Εντοουζ δολοφονήθηκε το ίδιο βράδυ με το τρίτο θύμα του Αντεροβγάλτη. Ορφανή η ίδια με μία κόρη και δύο γιους, εργαζόταν ως ιερόδουλη. Δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο στη 1:45 τα ξημερώματα. Ο δράστης της είχε κόψει τον λαιμό και της είχε αφαιρέσει τα όργανα. Ακρωτηριασμένο ήταν επίσης το πρόσωπό της. Η κρατούσα άποψη είναι ότι το μαντίλι αφέθηκε στο σημείο της δολοφονίας από τον Τζακ και όχι το θύμα.

Ο Κοσμίνσκι είχε γεννηθεί το 1865 στην κεντρική Πολωνία. Η οικογένειά του διέφυγε από τα αντισημιτικά πογκρόμ στην αυτοκρατορική Ρωσία και μετανάστευσε στο ανατολικό Λονδίνο στις αρχές του 1880. Διέμενε κοντά στο σημείο των φόνων. Κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για προσαγωγή του από την αστυνομία αφού ένας αυτόπτης μάρτυρας τον αναγνώρισε και δήλωσε ότι τον είχε δει μαζί με ένα από τα θύματα. Ο μάρτυρας, πάντως, αρνήθηκε να καταθέσει σε βάρος του, με αποτέλεσμα η αστυνομία να τον αφήσει ελεύθερο. Προσελήφθη σε εργαστήριο το 1889, όπου χαρακτηρίστηκε «πένης», αλλά την ίδια χρονιά απολύθηκε και κατέληξε σε άσυλο για ψυχικά ασθενείς. Πέθανε από γάγγραινα στο άσυλο το 1919 και κηδεύτηκε σε νεκροταφείο του ανατολικού Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή