Μακρόχρονη η μάχη κατά ISIS από τις ΗΠΑ

Μακρόχρονη η μάχη κατά ISIS από τις ΗΠΑ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους ηγέτες του Κογκρέσου συναντάται σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS). Αύριο, παραμονή της 13ης επετείου των τρομοκρατικών ενεργειών της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική του για την εξουδετέρωση του ISIS με δημόσια ομιλία του.

Δίνοντας μια πρόγευση του σχεδίου του, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Μπαράκ Ομπάμα προανήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα περάσουν στην επίθεση» εναντίον του ISIS, υπονοώντας ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι μακρόχρονη. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ή στη Συρία. «Δεν υπάρχει αναλογία με τον πόλεμο (του 2003) στο Ιράκ», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα πρόκειται για κάτι ανάλογο με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγουμε τα τελευταία πέντε, έξι, επτά χρόνια».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση του ISIS. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου είχε εκφράσει αντιρρήσεις στον εξοπλισμό των Κούρδων Πεσμεργκά που μάχονται εναντίον του ISIS, υποστηρίζοντας ότι τα εν λόγω όπλα μπορεί να καταλήξουν στην αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ. Την επιφυλακτικότητα της Αγκυρας ενισχύει και το γεγονός ότι 49 Τούρκοι κρατούνται όμηροι από το ISIS, αφότου απήχθησαν από το τουρκικό προξενείο της Μοσούλης, στις 11 Ιουνίου.         

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή