Διακοπές στη «Ρωσική Ριβιέρα» παρά τα μέτρα

Διακοπές στη «Ρωσική Ριβιέρα» παρά τα μέτρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παραθαλάσσιο θέρετρο Φόρτε ντέι Μάρμι (Μαρμάρινο Κάστρο) στην Τοσκάνη θα μπορούσε να ονομασθεί «Ρωσική Ριβιέρα», καθώς φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια την αφρόκρεμα της ρωσικής αστικής τάξης. Τα δρομάκια διαθέτουν έτσι αριθμό-ρεκόρ καταστημάτων γούνας, ενώ τα «μπιτς κλαμπ» σερβίρουν παγωμένη βότκα.

Φέτος τον Μάρτιο, όμως, τα τηλέφωνα στα γραφεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών, σκαφών και ελικοπτέρων παρέμειναν σιωπηλά. Οι Ρώσοι τουρίστες είχαν αποφασίσει να μην έρθουν.

Τον αρχικό πανικό των τοπικών επιχειρηματιών διαδέχθηκε, όμως, η ανακούφιση. «Για λίγες ημέρες, διαπιστώσαμε μια παύση και οι δουλειές έμοιαζαν να έχουν στερέψει. Ξαφνικά, όμως, όλα επανήλθαν στον κανονικό τους ρυθμό», λέει ο Πάολο Κόρτσια, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου President, ένα από τα πολυτελέστερα της πόλης.

Ο καθένας, όμως, ορίζει το «κανονικό» όπως εκείνος νομίζει. Σε κατάστημα υποδημάτων του Φόρτε, μπορεί κανείς να βρει γυναικεία σανδάλια για 1.690 ευρώ, ενώ η ξαπλώστρα στην κεντρική παραλία ενοικιάζεται έναντι 250 ευρώ την ημέρα. Εταιρείες ενοικίασης ελικοπτέρων ζητούν 4.450 ευρώ για ημερήσια εκδρομή για ψώνια στο κοντινό Μόντε Κάρλο.

Τα ρωσικά τουριστικά κεφάλαια σε κωμοπόλεις όπως το Φόρτε ντέι Μάρμι, αλλά και σε πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, θεωρούνται τόσο σημαντικά, που ουδείς επιθυμεί να ανακόψει το ρωσικό τουριστικό κύμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της χώρας, 747.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ιταλία το 2013, με τους Ρώσους να καταλαμβάνουν -σε ισοπαλία με τους Ιάπωνες- την πρώτη θέση στην κατάταξη των χουβαρντάδων, δαπανώντας κατά μέσο όρο 175 ευρώ ημερησίως.

Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι του Φόρτε δεν χαίρονται με την επέλαση αυτή. Ο Φάμπιο Τζενοβέζι διηγείται στιγμιότυπα νεόπλουτης επίδειξης από μέρους Ρώσων τουριστών, όπως τα φιλοδωρήματα των 400 ευρώ σε κηπουρούς ή χιλίων ευρώ σε σερβιτόρους, την ιστορία Ρώσου οδηγού που, αφού χτύπησε μοτοποδηλάτη, του προσέφερε 4.000 ευρώ σε μετρητά και τα ολονύχτια πάρτι με πυροτεχνήματα.

«Είναι πια πολύ αργά. Το σύνολο της τοπικής οικονομίας είναι βασισμένο πάνω στους Ρώσους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω», λέει ο κ. Τζενοβέζι.

Δεξιώθηκαν φίλους

Στο κλειστό στο ευρύ κοινό εστιατόριο-λέσχη Lobster Russian Corner, η ουκρανική κρίση απετέλεσε «μικρή ενόχληση», καθώς οι Ρώσοι πελάτες δεν μπορούν πια να πετάξουν πάνω από την Ουκρανία, γεγονός που επιμηκύνει χρονικά το ταξίδι τους.

Για τους ολιγάρχες, όμως, τίποτα δεν έχει αλλάξει, όπως έδειξε και η επίσκεψη του Ρομάν Αμπράμοβιτς τον Αύγουστο, αλλά και του πρώην κυβερνήτη της Μόσχας, Μπορίς Γκρομόφ, που δεξιώθηκαν τους πολυάριθμους φίλους τους σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Φόρτε ντέι Μάρμι.

«Είμαστε κάτι σαν την Κριμαία και θα ζητήσουμε την προσάρτησή μας στη Ρωσική Ομοσπονδία», λέει ο κ. Κόρτσια, για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Αστειεύομαι, βεβαίως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή