Επί ξυρού ακμής η ανακωχή στην Ανατολική Ουκρανία

Επί ξυρού ακμής η ανακωχή στην Ανατολική Ουκρανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής για κατάπαυση του πυρός, η ατμόσφαιρα παρέμενε και χθες επικίνδυνα τεταμένη.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου, Αντρέι Λισένκο, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από την Παρασκευή, ενώ 33 τραυματίστηκαν. Τόσο η ουκρανική κυβέρνηση όσο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι τηρούν κατά γράμμα την ανακωχή και ρίχνουν την ευθύνη για τα σποραδικά επεισόδια στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Κατηγορίες Λαβρόφ

Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση πως συγκεντρώνει «μεγάλες δυνάμεις με βαρύ εξοπλισμό» κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, γεγονός που υποδηλώνει, κατά τη γνώμη του, ότι προετοιμάζεται να αναλάβει εκ νέου επιθετική δράση. Πάντως, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «σε γενικές γραμμές τηρείται» και κάλεσε το Κίεβο να αρχίσει σύντομα συνομιλίες για τον ακριβή καθορισμό του καθεστώτος αυτονομίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ. Από την πλευρά του, ο Λισένκο έκανε γνωστό ότι οι αυτονομιστές είχαν απελευθερώσει μέχρι χθες 648 αιχμαλώτους πολέμου και ότι η ουκρανική κυβέρνηση εργάζεται για την απελευθέρωση άλλων 500. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει, προφανώς εκ παραδρομής, ότι απελευθερώθηκαν 1.200 αιχμάλωτοι πολέμου.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συναντηθούν για να συζητήσουν κατά πόσο θα θέσουν σε εφαρμογή το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το εν λόγω πακέτο, που αποφασίστηκε, έπειτα από πολλούς δισταγμούς και διχογνωμίες, τη νύχτα της Τρίτης, εστιάζεται κατά κύριο λόγο στα ενεργειακά μεγαθήρια και στις τράπεζες της Ρωσίας, ενώ διευρύνει τον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους απαγορεύεται να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο η τυπική έγκριση των νέων κυρώσεων συνοδεύτηκε από την απόφαση να ανασταλεί για «κάποιες ημέρες» η εφαρμογή τους μέχρις ότου διαπιστωθεί εάν τηρείται η ανακωχή. Χθες, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, δήλωσε ότι «φαίνεται πως η κατάπαυση του πυρός τηρείται, παρότι καταγράφονται κάποια επεισόδια».

Η εφαρμογή των κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των «28», κάτι που δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται επί του παρόντος. Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Ράινχολντ Μίτερλεενερ, δήλωσε ότι το ουκρανικό πρόβλημα «μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά όχι με κυρώσεις, αλλά με πολιτική λύση». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, ενώ απρόθυμες να εφαρμόσουν και νέες κυρώσεις εμφανίζονται Ιταλία και Φινλανδία. Ευρωπαίος διπλωμάτης τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters χαρακτήρισε την προχθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες «τσίρκο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή