Μίλιμπαντ, Κλεγκ, Κάμερον σπεύδουν στη Σκωτία

Μίλιμπαντ, Κλεγκ, Κάμερον σπεύδουν στη Σκωτία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει στην απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, στις 18 Σεπτεμβρίου, οι επικεφαλής των τριών μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας άλλαξαν άρδην τα προγράμματά τους προκειμένου να σπεύσουν στον Βορρά. Παράλληλα, σε μια χειρονομία αναγνώρισης της σημασίας της Σκωτίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, η γαλάζια και λευκή σκωτσέζικη σημαία κυματίζει από χθες στην έδρα της βρετανικής κυβέρνησης στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι πολιτικοί ηγέτες διαφωνούμε σε πολλά, αλλά σε ένα πράγμα συμφωνούμε με πάθος: το Ηνωμένο Βασίλειό μας θα είναι καλύτερο αν μείνει ενωμένο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον. «Γι’ αυτό, αύριο, το σωστό μέρος για μας δεν είναι το Γουεστμίνστερ για την ώρα του πρωθυπουργού, αλλά η Σκωτία, όπου θα ακούσουμε τον κόσμο και θα μιλήσουμε με τον κόσμο», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της εκστρατείας για την απόσχιση, Αλεξ Σάλμοντ, χαρακτήρισε «απίστευτη αντίδραση της τελευταίας στιγμής» την κοινή μετάβαση στη Σκωτία του Κάμερον, του Φιλελεύθερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ.

Ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας θα είναι καταστροφική όχι μόνο για τον Κάμερον, ο οποίος κινδυνεύει με εσωκομματικό πραξικόπημα, αλλά και για τον Μίλιμπαντ, το κόμμα του οποίου κερδίζει μεγάλο ποσοστό των εδρών του στη Σκωτία.

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα πόση επίδραση μπορεί να έχει το ταξίδι του Κάμερον στη Σκωτία, με δεδομένο ότι η επιρροή των Τόρις εκεί είναι μηδαμινή («υπάρχουν περισσότερα πάντα στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου από ό,τι Συντηρητικοί βουλευτές από τη Σκωτία», λέει ένα σκωτσέζικο ρητό).

«Το μήνυμα αυτής της απίστευτης αντίδρασης της τελευταίας στιγμής είναι ότι η ελίτ του Γουεστμίνστερ βρίσκεται σε απόλυτο πανικό, καθώς το έδαφος της Σκωτίας κουνιέται κάτω από τα πόδια τους», είπε ο Σάλμοντ. Οι δημοσκοπήσεις, που επί μήνες κατέγραφαν επικράτηση των οπαδών της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν δυναμική άνοδο των οπαδών της ανεξαρτησίας, προαναγγέλλοντας μάχη στήθος με στήθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή