Περιοδεία Κέρι για μέτωπο κατά ISIS

Περιοδεία Κέρι για μέτωπο κατά ISIS

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικοδόμηση της ευρύτερης δυνατής περιφερειακής συμμαχίας με στόχο την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία είναι ο βασικός στόχος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την περιοδεία του σε Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, που αρχίζει σήμερα.

Αύριο Πέμπτη, ο Τζον Κέρι θα συμμετάσχει σε διάσκεψη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα λάβουν μέρος οι ομόλογοί του από 10 αραβικά κράτη και την Τουρκία. Η άφιξη του Κέρι στην περιοχή θα συμπέσει με την αποψινή ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποσαφηνίσει τη στρατηγική του για την αναχαίτιση της νέας απειλής που αντιπροσωπεύει το «Ισλαμικό Κράτος». Η από καιρό αναμενόμενη ομιλία του Ομπάμα φορτίζεται σημειολογικά από την αυριανή, 13η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Μεγάλος απών από τη διάσκεψη της Τζέντας θα είναι η κυβέρνηση της Συρίας. Η Δαμασκός βρίσκεται σε μετωπική αντίθεση με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα αποφεύγει οποιαδήποτε συνεργασία που θα μπορούσε να ενισχύσει πολιτικά το καθεστώς Ασαντ.

«Οι δυτικές και περιφερειακές κυβερνήσεις αποκλείουν κράτη που επιθυμούν διακαώς να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, αλλά οικοδομούν συνασπισμό με τη συμμετοχή εθνών που ενισχύουν οικονομικά και στρατιωτικά τους τρομοκράτες», σχολίαζε η ημιεπίσημη συριακή εφημερίδα «Αλ Βατάν», αφήνοντας αιχμές για την αμφιλεγόμενη στάση Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ και Τουρκίας.

Προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, ο Κέρι χαιρέτισε τον σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ, υπό τον νέο πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλο ορόσημο» στον δρόμο για την αποκατάσταση της ενότητας σιιτών, σουνιτών και Κούρδων εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Η κυβέρνηση Αμπάντι έλαβε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ψήφο εμπιστοσύνης από το ιρακινό Κοινοβούλιο, ύστερα από μια επεισοδιακή, συχνά χαοτική συνεδρίαση.

Παρά τους εγκωμιαστικούς τόνους του Κέρι ωστόσο, η κυβέρνηση Αμπάντι παραμένει ασταθής και εύθραυστη. Ο προκάτοχός του Νούρι αλ Μαλικί, ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πυράκτωση των θρησκευτικών και εθνοτικών συγκρούσεων στο Ιράκ, θα είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους της νέας κυβέρνησης, διατηρώντας ισχυρή επιρροή στο κόμμα Ντάουα, από το οποίο προέρχεται και ο Αμπάντι. Εκπρόσωποι των Κούρδων δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση ουσιαστικά στο παρά πέντε, για μια «δοκιμαστική», όπως δήλωσαν, περίοδο τριών μηνών, καθώς παραμένουν άλυτες όλες οι κρίσιμες διαφορές (εδαφικό, καθεστώς αυτονομίας, πετρέλαια) των Κούρδων με τη Βαγδάτη. Τέλος, τα κρίσιμα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας έμεναν μέχρι χθες βράδυ σε εκκρεμότητα, διεκδικούμενα από σιίτες και σουνίτες – άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που απειλεί να ανατινάξει τις εύθραυστες γέφυρες μεταξύ των δύο πληθυσμιακών ομάδων.

Υποστήριξη από Ιράν

Την υποστήριξή του στη νέα κυβέρνηση του Αμπάντι εξέφρασε το Ιράν. «Ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας η χώρα σας θα επιστρέψει πλήρως στην ηρεμία», αναφέρει το μήνυμα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Τέλος, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την αποστολή αυτόματων όπλων και πυρομαχικών συνολικής αξίας 2,6 εκατ. δολ. στον ιρακινό στρατό, ώστε να ενισχυθεί η μαχητική του ικανότητα απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή