Διπλάσιοι παιδικοί σταθμοί στη Νέα Υόρκη

Διπλάσιοι παιδικοί σταθμοί στη Νέα Υόρκη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σημαντικό βήμα προς την καθολική δωρεάν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση έκανε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, υπερδιπλασιάζοντας τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς της πόλης. Το πρόγραμμα δραστικής επέκτασης των παροχών προσχολικής εκπαίδευσης στην πόλη, μαζί με το πρόγραμμα παροχής οικονομικής στέγασης, αποτελούσαν βασικές δεσμεύσεις του νεοεκλεγέντος Ντε Μπλάζιο.

Από τις αρχές της εβδομάδας, 52.000 οικογένειες είναι σε θέση να στείλουν τα 4χρονα παιδιά τους σε δημόσιο δωρεάν προνήπιο, αντί μόλις 20.000 πέρυσι. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά, καλύπτοντας και τα 70.000 τετράχρονα παιδιά της πόλης που δεν φοιτούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Από τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε τα ηνία της Νέας Υόρκης, ύστερα από 12 χρόνια δημαρχίας του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο Ντε Μπλάζιο εργάστηκε εντατικά προκειμένου να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του προγράμματος με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Οι επικριτές του δημάρχου στάθηκαν στην ταχύτητα με την οποία στελεχώθηκαν οι νέοι δημόσιοι σταθμοί και επιλέχθηκαν οι συνεργαζόμενοι ιδιωτικοί σταθμοί, καθώς και στο γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να ελέγξουν την ασφάλεια όλων των νέων μονάδων.

Για τον υπερδιπλασιασμό των θέσεων, ο Ντε Μπλάζιο εξασφάλισε τον Μάρτιο επιπλέον χρηματοδότηση 300 εκατ. δολ. ύστερα από διαπραγματεύσεις με τον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο. Ωστόσο ο Κουόμο μπλόκαρε το δεύτερο σκέλος της υπόσχεσης του Ντε Μπλάζιο, που συνίστατο στη χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω μικρής αύξησης στη φορολογία των πλουσιότερων κατοίκων της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι η δέσμευση για μείωση των ανισοτήτων δεν υλοποιείται, αφού τα φτωχότερα παιδιά αποκτούν μεν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση, αλλά με κονδύλια που προέρχονται από τους φόρους των μεσαίων στρωμάτων.

Παρά τις δυσκολίες, το πρόγραμμα για την πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση αποτελεί απλή πρόγευση των εμποδίων που πρέπει να υπερπηδήσει ο δήμαρχος προκειμένου να ξεκινήσει, στις αρχές του 2015, την υλοποίηση του στόχου για κατασκευή δεκάδων χιλιάδων εργατικών κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή