Ανάπτυξη νέων όπλων εξήγγειλε ο Βλ. Πούτιν

Ανάπτυξη νέων όπλων εξήγγειλε ο Βλ. Πούτιν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δεν προτίθεται να εγκαινιάσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών με τη Δύση, αλλά και δεν θα αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις για την εθνική της ασφάλεια. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε στη διεθνή κοινότητα ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια σύσκεψης για τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού οπλοστασίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Εκτιμώντας ότι η Δύση εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση ως πρόσχημα για τη «νεκρανάσταση του ΝΑΤΟ», ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους επιτελείς του να εστιάσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών, πυρηνικών όπλων, στη βελτίωση της αεράμυνας και στην παραγωγή συμβατικών όπλων υψηλής ακρίβειας.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό ναυτικό πραγματοποιούσε στη Λευκή Θάλασσα επιτυχή δοκιμή του νέου διηπειρωτικού πυραύλου «Μπουλάβα». Ο εν λόγω πύραυλος έχει μήκος 12 μέτρα, βεληνεκές 8.000 χιλιόμετρα και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 10 πυρηνικές κεφαλές.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που συνομολογήθηκε την περασμένη Παρασκευή, υλοποιείται σε ικανοποιητικό βαθμό. Πρόσθεσε δε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί σε ποσοστό 70% από την Ανατολική Ουκρανία, γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες για την ειρηνευτική διαδικασία. Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει στείλει στρατιώτες της προς ενίσχυση των ανταρτών.

Επιπλέον, ο Ποροσένκο ανήγγειλε ότι την προσεχή εβδομάδα θα καταθέσει νόμο, που θα ρυθμίζει «ειδικό καθεστώς» για τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Απέκλεισε όμως ρητά κάθε προοπτική μετατροπής της Ουκρανίας σε ομοσπονδία ή απόσχισης των εξεγερμένων περιοχών.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των νέων κυρώσεων που αποφάσισε να επιβάλει στη Ρωσία η Ε.Ε., προσθέτοντας ότι αυτές μπορεί να αρθούν εφόσον διαπιστωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία. Αντίθετα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ και πρόεδρος της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να δώσουν χρόνο για την εφαρμογή της ανακωχής προτού επιβάλουν νέες κυρώσεις.                                                                       

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή