Νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ε.Ε.

Νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ε.Ε.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη! Υστερα από σειρά παλινωδιών και διχογνωμιών, η Ευρωπαϊκή Ενωση δρομολογεί από σήμερα νέο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας – μια εξέλιξη που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρά αντίποινα της Μόσχας, ενώ απειλεί να δυσκολέψει την εφαρμογή της ήδη εύθραυστης ανακωχής στην Ανατολική Ουκρανία.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή σήμερα, με τη δημοσίευση της τελικής απόφασης των «28» στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να προσθέσει ότι η Ενωση είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αναθεωρήσει ή να ακυρώσει, μερικώς ή ολικώς, τις κυρώσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Κρίσιμο ρόλο επ’ αυτού θα διαδραματίσει η «συνολική επισκόπηση» της κατάστασης, αναφορικά με την τήρηση ή όχι της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία προβλέπεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οπως αποκάλυψαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι νέες κυρώσεις πλήττουν ιδιαίτερα τα κρατικά μεγαθήρια της Ρωσίας στον τομέα του πετρελαίου, Rosneft, Transneft και Gazprom Neft, ορθώνοντας φραγμούς στη χρηματοδότησή τους ή στον δανεισμό τους από την Ευρώπη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται ο τομέας του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα η Gazprom, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι κυρώσεις θα πλήξουν επίσης τη ρωσική πολεμική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων της κατασκευάστριας τεθωρακισμένων Uralvagonzavod και των αεροναυπηγικών εταιρειών Oboronprom και UAC. Αλλες κυρώσεις θίγουν τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες και τη δυνατότητα δανεισμού του ρωσικού κράτους, καθιστώντας πιο ακριβό το κόστος δανεισμού για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Τέλος, 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Κριμαία, στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, Ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες, προστίθενται στον κατάλογο εκείνων που τους επιβάλλονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμάσει την απάντησή της στις νέες κυρώσεις των Ευρωπαίων. Πιθανολόγησε, δε, ότι στα αντίμετρα που θα ανακοινωθούν θα περιλαμβάνεται ο περιορισμός των εισαγωγών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, υφασμάτων και άλλων καταναλωτικών ειδών από χώρες-μέλη της Ενωσης.

Σποραδικές εκρήξεις

Στην Ουκρανία, τώρα, η ανακωχή που συνομολογήθηκε πριν από μία εβδομάδα σε γενικές γραμμές τηρούνταν και χθες, αν και αναφέρθηκαν σποραδικές εκρήξεις στο προπύργιο των αυτονομιστών, Ντονέτσκ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντρέι Λισένκο, δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος της ακτογραμμής στην Αζοφική Θάλασσα έχει περιέλθει στον έλεγχο των ανταρτών. Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ υποστήριζε ότι, παρά την υπογραφή της συμφωνίας, περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να βρίσκονται στην Ανατολική Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή