Ετοιμος να εγκρίνει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία ο Ομπάμα

Ετοιμος να εγκρίνει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία ο Ομπάμα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος να εγκρίνει τον βομβαρδισμό θέσεων ισλαμιστών εντός συριακού εδάφους, φέρεται να είναι ο πρόεδρος Ομπάμα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι προβληματισμοί

Ο πρόεδρος προβληματίζεται, όμως, αναζητώντας αξιόπιστες λύσεις για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό βιώσιμης στρατιωτικής δύναμης, ικανής να διώξει το Ισλαμικό Κράτος από τη Συρία, χωρίς την ίδια ώρα να ενισχύει τη θέση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ακόμη δυσκολότερο θα είναι για τον Μπαράκ Ομπάμα να στρατολογήσει συμμάχους, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, στην προσπάθειά του αυτή.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία, εκτιμώντας ότι ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών ανταρτών δεν θα οδηγούσε σε ανατροπή των ισορροπιών στον εμφύλιο της χώρας. Την ίδια στιγμή, επικράτησε η άποψη πως μια ευθεία στρατιωτική εμπλοκή θα είχε απρόσμενες επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.

Το Κογκρέσο, βέβαια, διστάζει να θέσει το θέμα της στρατιωτικής εμπλοκής σε ψηφοφορία, ιδίως πριν από τη λήξη των επαναληπτικών εκλογών τον Νοέμβριο.

Το χθεσινό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα και η αποφασιστικότητα του Λευκού Οίκου είναι αποτέλεσμα του αποκεφαλισμού των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων. Οι αποτρόπαιες εικόνες έπεισαν το αμερικανικό κοινό να στηρίξει τη στρατιωτική δράση. Ο πρόεδρος, όμως, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην οικοδόμηση συμμαχίας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Η τουρκική κυβέρνηση, για παράδειγμα, εκφράζει φόβους για την τύχη των 49 ομήρων της, που βρίσκονται στα χέρια των ισλαμιστών. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον εξοπλισμό κουρδικών δυνάμεων στα σύνορά της.

Τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στέλνει έτσι ο Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, για να προσφέρει κίνητρα στο σουνιτικό βασίλειο να διακόψει –ή έστω να περιστείλει– τη γενναία χρηματοδότηση πολλών ανταρτικών, αντικαθεστωτικών οργανώσεων στη Συρία.

Μια παλιά διαμάχη

Σε μία τελευταία προσπάθεια να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να συνταχθούν μαζί του, ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε χθες αντιπροσωπεία στελεχών του Λευκού Οίκου για ενημερωτική συνάντηση με την ηγεσία της νομοθετικής εξουσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φιλοδοξεί έτσι να αναζωπυρώσει μια παλιά πολιτική, ιδεολογική διαμάχη στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μεταξύ απομονωτιστών και οπαδών του εξωτερικού παρεμβατισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή