Πολωνικές πιέσεις στη Μόσχα μέσω Βερολίνου

Πολωνικές πιέσεις στη Μόσχα μέσω Βερολίνου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη ρωσική διείσδυση στην Ουκρανία συνέκρινε με την έξαρση του εθνικισμού τη δεκαετία του 1930 στην Ευρώπη ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, μιλώντας χθες ενώπιον της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, της Μπούντεσταγκ.

Στη βαρυσήμαντη ομιλία του, με αφορμή την επέτειο του ξεσπάσματος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πολωνός πρόεδρος απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στη Δύση να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στη Μόσχα.

«Γινόμαστε μάρτυρες της αναβίωσης της εθνικιστικής ιδεολογίας, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο καλυπτόμενη πίσω από ανθρωπιστικά συνθήματα για την προστασία των μειονοτήτων. Ολα αυτά μάς είναι γνώριμα ήδη από τη δεκαετία του 1930», είπε ο κ. Κομορόφσκι.

Στο ακροατήριο βρίσκονταν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, και οι δύο «τέκνα» της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας. Ο πρόεδρος Γκάουκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι με τις πράξεις της η Ρωσία έθεσε τον εαυτό της εκτός της συμμαχίας με την Ευρώπη, που συνήφθη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

«Τα οφέλη της ειρήνης, που ακολούθησε τον Ψυχρό Πόλεμο, έληξαν, όπως έδειξε η προσάρτηση της Κριμαίας και η στήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας», είπε ο Πολωνός πρόεδρος, ζητώντας ευθέως την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την αναστολή της υπάρχουσας συνθήκης με τη Ρωσία, που απαγορεύει την ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ο κ. Κομορόφσκι εκμεταλλεύθηκε έτσι την 75η επέτειο της γερμανικής εισβολής στη χώρα του για να ασκήσει πίεση στη Μόσχα. «Οφείλω να επαινέσω την ικανότητα της Γερμανίας και των Γερμανών να αντιλαμβάνονται την ιστορική πραγματικότητα και να αντιμετωπίζουν γενναία τα δράματα της Ιστορίας», είπε ο Πολωνός πρόεδρος.

Στην αντιφώνησή του, ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμερς, εξήρε τη γερμανοπολωνική φιλία, που ακολούθησε «τον πιο καταστροφικό πόλεμο στην ανθρώπινη ιστορία».

Καταδίκη Πούτιν το 2010

Οι δηλώσεις του Πολωνού προέδρου δίνουν οριστικό τέλος στο διπλωματικό άνοιγμα που είχε πραγματοποιήσει η Βαρσοβία προς τη Ρωσία, με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τελετή μνήμης για τα θύματα του δάσους του Κατίν το 2010.

Ο σημερινός Ρώσος πρόεδρος είχε καταδικάσει τον Στάλιν για την εκτέλεση 22.000 Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν την άνοιξη του 1940 από τη σοβιετική NKVD, λίγους μόλις μήνες μετά την υπογραφή του Συμφώνου Ρίμπεντροπ – Μολότοφ και τη διαίρεση της Πολωνίας μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας και ΕΣΣΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή