Πηγή έμπνευσης για αυτονομιστές

Πηγή έμπνευσης για αυτονομιστές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον δήμαρχο της φλαμανδικής κωμόπολης Στινοκέρτσελ, 10 χλμ. ΒΑ των Βρυξελλών, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θυμίζει την παρακολούθηση συναρπαστικού ποδοσφαιρικού αγώνα.

«Εχαναν στο πρώτο ημίχρονο, αλλά τώρα –στο 85΄– μπορεί ακόμη και να νικήσουν», λέει ο Κουρτ Νιόν, που θα ήθελε η γενέτειρά του, η Φλάνδρα, να αυτονομηθεί από το Βέλγιο.

Από την Καταλωνία στο Κουρδιστάν και το Κεμπέκ, αυτονομιστικά και αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη και πέρα από αυτή παρατηρούν με προσοχή τις εκλογές στη Σκωτία. Ενα ιδιότυπο μείγμα αριστερών και δεξιών, πλούσιων και φτωχών, περιθωριακών και συμβατικών κινημάτων ελπίζει ότι η σκωτσέζικη ανεξαρτησία θα δώσει ώθηση στα κατά τόπους αιτήματά του.

Στη Χώρα των Βάσκων, ο επικεφαλής του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος αρέσκεται να φοράει σκωτσέζικη φούστα, κιλτ, δηλώνοντας αστειευόμενος ότι θα προτιμούσε η Χώρα των Βάσκων να γίνει μέρος μιας ανεξάρτητης Σκωτίας, παρά να παραμείνει επαρχία της Ισπανίας.

Στη βορειοϊταλική επαρχία του Βένετο, οι τοπικοί εθνικιστές διεξήγαγαν μονομερές δημοψήφισμα, εμπνευσμένοι από το παράδειγμα της Σκωτίας. Η κάλπη έδειξε ότι το 90% των κατοίκων επιθυμεί την αυτονομία της περιοχής τους. Για «σημαντικό προηγούμενο» κάνει λόγο σχετικά με ενδεχόμενο «ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο Κούρδος πανεπιστημιακός Ναΐφ Μπεζουάν, που επισημαίνει την αναζωπύρωση αλυτρωτικών ιδεολογιών στους κουρδικούς πληθυσμούς της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας.

Επιλεκτική στήριξη

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που προέβη στην προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, στηρίζει ολόψυχα την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Η στήριξη του Πούτιν στα αυτονομιστικά κινήματα είναι, όμως, επιλεκτική, όπως δείχνει και η πολιτική της Μόσχας στην Τσετσενία και στο Νταγκεστάν, όπου ισχυρές ρωσικές δυνάμεις κατέπνιξαν τις μουσουλμανικές αυτονομιστικές φιλοδοξίες.

Το δημοψήφισμα της Σκωτίας πυροδοτεί ακόμη απρόσμενα, θνησιγενή αυτονομιστικά κινήματα, όπως αυτό του αυτοαποκαλούμενου «προέδρου του Τέξας», Ντάνιελ Μίλερ. «Η σκωτσέζικη ανεξαρτησία αποτελεί σπουδή για τη συζήτηση που είμαι βέβαιος ότι θα επακολουθήσει στο μέλλον του Τέξας», λέει ο Μόλερ, ο οποίος ζητάει την ανεξαρτησία της πολιτείας. Ανεξάρτητα, πάντως, από το αποτέλεσμα της κάλπης στη Σκωτία, πολλοί οπαδοί τοπικών εθνικισμών εκτιμούν πως οι Σκωτσέζοι νίκησαν ήδη, καθώς μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή