Ερωτήσεις και απαντήσεις για το δημοψήφισμα στη Σκωτία

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το δημοψήφισμα στη Σκωτία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρόλο που στην τελευταία δημοσκόπηση προηγείται το «όχι», ας δούμε τι θα συμβεί αν επικρατήσει το «ναι» στις 18 Σεπτεμβρίου.

1. Πότε θα αποσχιστεί επισήμως η Σκωτία από το Ηνωμένο Βασίλειο;

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει ορίσει προσωρινά την 24η Μαρτίου 2016 ως Μέρα Ανεξαρτησίας της χώρας.

2. Τι θα συμβεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Μαρτίου 2016;

Οι παρασκηνιακές συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν άμεσα με επικεφαλής από την πλευρά της Σκωτίας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νίκολα Στάρτζεον, ενώ το Λονδίνο δεν έχει ορίσει ποιος θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής του ομάδας.

3. Θα χρειαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξει το όνομά του;

Θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει όνομα τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Σκωτία, καθώς ο όρος «Μεγάλη Βρετανία» αναφέρεται σε μία γεωγραφική και η έννοια «Ηνωμένο Βασίλειο» σε μία πολιτική ένωση. Το πιθανότερο όμως είναι ότι και οι δύο πλευρές θα κρατήσουν τα ονόματά τους. Μεταξύ άλλων, πάντως, έχει προταθεί η χρήση του όρου «μελλοντικό Ηνωμένο Βασίλειο» ή «υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

4. Θα είναι η Σκωτία μέλος της Ε.Ε.;

Σταδιακά ναι. Σύμφωνα με το στρατόπεδο του «ναι», «η συμμετοχή της Σκωτίας στην Ε.Ε. θα είναι ασφαλής» τη στιγμή της ανεξαρτησίας. Μπορεί αυτό όμως να μη συμβεί τόσο γρήγορα όσο αφήνουν να εννοηθεί η καμπάνια υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι Βρυξέλλες έχουν πει ότι η Σκωτία θα πρέπει πιθανότατα να υποβάλει αίτημα συμμετοχής. Η διαδικασία θα επιβραδυνθεί από τη συζήτηση για ένταξη ή μη στην Ευρωζώνη αλλά και τις ανησυχίες άλλων χωρών, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο.

5. Και του ΝΑΤΟ;

Το στρατόπεδο του «ναι» υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αλλά ο γ.γ. της Συμμαχίας έχει ξεκαθαρίσει πως μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν δικαιούται αυτόματα μια θέση στις νατοϊκές δομές. Η Σκωτία θα πρέπει να ξαναϋποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ως νέο κράτος και η διαδικασία ίσως να διαρκέσει πολλά χρόνια. Ενα περαιτέρω «αγκάθι» είναι πως οι Σκωτσέζοι εθνικιστές αντιτίθενται στη φιλοξενία του πυρηνικού οπλοστασίου του Ηνωμένου Βασιλείου σε ναυτική βάση στη δυτική ακτή της χώρας.

6.Ποιο θα είναι το νόμισμα της ανεξάρτητης Σκωτίας;

Τα τρία μεγάλα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποκλείσει τη νομισματική ένωση με τη χρήση της στερλίνας. Αλλες εναλλακτικές λύσεις είναι η στερλινοποίηση (η χρήση της, δηλαδή, εκτός όμως επίσης νομισματικής ένωσης), η ένταξη στο ευρώ ή η θέσπιση τρίτου νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή